• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Olivera je život u Beogradu zamenila šivaćom mašinom u rodnoj Medveđi: Sopstveni brend stvara od nule

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

San joj je da kupi još mašina i zaposli više žena

  • 0

Srbija ima 113.000 preduzetnica a jedna od njih je Olivera Stanković iz Medveđe, diplomirani inženjer tehnologije za dizajn, koja je pre četiri meseca rešila da sledi svoje snove. Proizvodnju ženske odeće pokrenula je u rodnom mestu.

Olivera Stanković imala je hrabrosti da posluša srce i smatra uspehom odluku da se posle 13 godina provedenih u prestonici vrati u rodnu Medveđu.

- Osetila sam veliku snagu i želju i volju da je možda vreme da započnem svoj privatni posao i da sve one svoje kreacije, zamisli i ideje realizujem u stvarnosti - ističe Stankovićeva.

Krenula je od nule te je u stvaranje sopstvenog brenda uložila ušteđevinu i sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje. Tržištu će najpre ponuditi trenerke i dukserice. Od dizajna, preko šablona, krojenja, šivenja sve je njenih ruku delo.

- Osećaj da sama na toj mašini stvaram jedan odevni komad koji će neko kupiti i nositi je nešto što mene apsolutno ispunjava, mogućnost stvaranja - ističe Olivera.

Pomoć u radionici

Obuka prve radnice je uveliko počela. Dijana je majka četvoro dece i za mašinu nikad nije sela, ali volja i prijatna reč su presudne da se prihvati posla. Ona je iz rodne Gračanice u Medveđu došla preko Novog Sada te joj posao i te kako znači.

Dijana kaže da je Oliveri rekla da ne ume ni ručno da šije i da misli da će to biti problem.

- Odgovorila mi je ‘Dijana, naučićeš sve i ja nisam znala, naučila sam sve tako da ćeš i ti samo treba volja‘ - priča ona.

Potrebna pomoć države

Oliverin san je da kupi još tri mašine i zaposli još nekoliko žena jer samo tako može u obimniju i isplativiju proizvodnju. A za taj korak neophodna je podrška države.

- Država treba da obrati pažnju na ljude koji rade u malim sredinama, a nemaju mogućnosti a imaju veliku volju i želju da rade. To je momenat kada treba pristupiti i podržati takvu osobu - naglašava Stankovićeva.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović kaže da država stavlja akcenat na proizvodnju i sredstva koja su namenjena kupovini opreme i repromaterijala ku funkciji dalje proizvode.

- Pratimo ideje, osluškujemo ih i na terenu, često i jesmo na terenu, razgovaramo kako bismo naše programe prilagodili njima - dodaje Mesarovićeva.

Vreme je najvredniji resurs, kaže Olivera, a ono ovde ima drugačiju dimenziju. Poziv upućuje mladim, kreativnim, obrazovanim ljudima da je slede jer je život među svojima u raskošnoj prirodi privilegija, piše RTS.

- Važno je da jedete zdravu hranu, da ste okruženi ljudima koje volite i da radite posao koji volite - zaključuje Olivera Stanković.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>