• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljeno rušenje ilegalnih objekata na Marjanu: Pobune već krenule

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pejović je istakao da je sistem bio sklon političkom zapošljavanju i lošoj komunikaciji

  • 0
Split, Marjan Ilustracija: Pixabay

Marko Pejnović, direktor Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, u nedavnom intervjuu govorio je o problemima sa dobijanjem odobrenja za Plan upravljanja park-šumom od strane Ministarstva zaštite životne sredine. Iako je plan naišao na prepreke, Pejnović je najavio rušenje bespravno sagrađenih objekata i uveo zabranu pristupa vozilima na građevinska zemljišta, što je deo šireg napora za zaštitu Marjana.

Pejnović, koji je pre dolaska na ovu poziciju radio u Narodnim novinama, istakao je da je zatekao sistem sklon političkom zapošljavanju i lošoj komunikaciji.

- Bio sam šokiran kada sam shvatio da niko u ustanovi nije adekvatno radio na zaštiti Marjana, što je njena osnovna funkcija - rekao je Pejnović. On je sproveo reforme koje su uključivale smanjenje broja najplaćenijih pozicija i bolje raspodelio sredstva među radnicima. Takođe, naveo je da je trenutno evidentirano 114 ilegalno izgrađenih objekata na Marjanu, ali da građevinska inspekcija izbegava njihovo rušenje, što stvara dodatne izazove.

Ivan Peršić, sekretar Udruženja vlasnika zemljišta na Marjanu, poslao je demanti u kojem tvrdi da Pejnović namerno stavlja fokus na nezakonitu gradnju kako bi prikrio probleme sa Planom upravljanja. Prema Peršiću, Pejnović pokušava da preko medija izvrši pritisak na Ministarstvo kako bi dobio odobrenje za Plan upravljanja koji, navodno, sadrži nelegalnu zonaciju. Peršić navodi da planom Pejnović želi da više od 40 hektara privatnih poljoprivrednih površina uvrsti pod šumski ekosistem, što bi predstavljalo "prikrivenu nacionalizaciju" i ugrozilo tradiciju i identitet Splita.

Peršić je takođe kritikovao rad ustanove pod Pejnovićevim rukovodstvom, navodeći da je više od 10 zaposlenih napustilo ustanovu u poslednje dve godine zbog neslaganja sa metodologijom izrade Plana upravljanja i sumnji u zakonitost postupanja. Među njima su i pravnica, voditeljica službe promocije, glavni čuvar prirode i inženjer šumarstva, što dodatno ukazuje na ozbiljnost problema unutar ustanove, prenosi Slobodna Dalmacija.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>