• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo finansija objavilo Pravilnik o oslobađanju poreza na kapitalni dobitak

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo finansija objavilo Pravilnik o oslobađanju poreza na kapitalni dobitak

  • 0
novac, pare, porez Foto: Shutterstock/Deemerwha studio

Ministarstvo finansija objavilo je da je donet Pravilnik o oslobođenju od poreza na kapitalni dobitak ostvaren prenosom autorskih i srodnih prava, kao i prava industrijske svojine.

Ovim pravilnikom se bliže propisuju ostvarivanje prava na oslobođenje od poreza na kapitalni dobitak ostvaren prenosom autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, koja obveznik poreza na kapitalni dobitak u celosti unese kao nenovčani ulog u kapital privrednog društva rezidenta Srbije, kao i gubitak prava na poresko oslobođenje.

Pravilnikom je definisano da su autorska, srodna i prava industrijske svojine, prava na autorskim delima i predmetima srodnih prava koji su deponovani kod organa nadležnog za poslove intelektualne svojine, saglasno propisima kojima se uređuju autorsko i srodna prava, kao i prava industrijske svojine upisana u registre saglasno propisima kojima se uređuje zaštita žiga, industrijskog dizajna, patenta, malog patenta, topografije poluprovodničkih proizvoda i prava oplemenjivača biljnih sorti.

Pravilnikom se precizno definišu i uslovi za ostvarivanje prava na poresko oslobođenje prilikom prenošenja navedenih prava kao nenovčanog uloga u kapital preduzeća rezidenta Srbije.

Takođe, pravilnik detaljno uređuje način na koji poreski obveznici mogu izgubiti ovo pravo, ukoliko ne ispune uslove propisane Zakonom o porezu na dohodak građana.

Propisano je i da se imovinska autorska i srodna prava, kao i prava industrijske svojine, mogu uneti kao nenovčani ulog u osnovni kapital privrednog društva, pri čemu vrednost ovih prava mora biti procenjena od strane ovlašćenog procenitelja.

Privredno društvo ukoliko otuđi ili ustupi ta prava u roku od dve godine od sticanja, dužno je da o tome obavesti poreskog obveznika, koji je zatim u obavezi da Poresku upravu obavesti o gubitku prava na poresko oslobođenje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>