• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bizarno: Stanodavci u Nemačkoj uveli deo ugovora zbog kojeg mogu papreno naplatiti ako stojite dok se tuširate

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naime, ako voda često prska po zidovima tokom tuširanja, može doći do stvaranja buđi

  • 1
tuširanje, bojler, pranje kose, higijena, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

U Nemačkoj, tuširanje u stojećem položaju pod određenim uslovima može biti zabranjeno. Naime, stanodavci imaju pravo da ograniče zakupcima ovu praksu, a kršenje ovog pravila moglo bi neke skupo da košta.

Sva pravila i ograničenja za zakupce određena su i regulisana ugovorom o zakupu, međutim većina ljudi ne želi da bude ograničena u svom životnom prostoru, posebno kada se radi o ličnoj higijeni.

Prema nedavnoj sudskoj presudi, stanodavci u Nemačkoj mogu u ugovoru odlučiti kako će se stanari tuširati. Ako postoje ovakve okolnosti, stanodavac može generalno zabraniti tuširanje u stojećem položaju ako tuširanje traje duže od pola sata. Pozadina ove neobične presude je da je stanar primetio buđ u kupatilu i problem objasnio stanodavcu u nadi da će potencijalno smanjiti stanarinu ili barem zajednički rešiti problem, ali ni u snu nije očekivao ovakav ishod situacije.

Naime, regionalni sud u Kelnu utvrdio je da je zakupac sam odgovoran za buđ jer se tuširao stojeći, pa je tako poprskana voda doprla do zida na kojem se potom pojavila buđ. Stanodavac nije morao da smanji zakupninu, ali je zato odlučio da doda u ugovor o zakupu da zakupac ne sme da se tušira u stojećem položaju duže od 30 minuta. Ipak, stanari mogu da se tuširaju stojeći i duže ako su kupatilske pločice dovoljno visoke. Ako pločice završavaju do pola zida, savetuje se oprez, prenosi Fenix.

Ako voda često prska po zidovima tokom tuširanja, može doći do stvaranja buđi. Ukoliko se utvrdi da je buđ nastala zbog nepažnje zakupca, on će biti odgovoran za troškove njenog uklanjanja. Stanodavci su obavezni da plate odštetu samo ako stanari koriste stan na ispravan način. Ovo može predstavljati neprijatnu situaciju za mnoge zakupce, jer bi većina želela sama da odlučuje o načinu tuširanja. Nemački mediji navode da je poželjno da, u slučaju nesuglasica, stanodavci i stanari pronađu zajedničko rešenje koje će zadovoljiti obe strane.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    6. septembar 2024 | 13:48

    А докаѕи не занимају ни станодавце, ни суд - још само да пошаљу гестапо...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>