• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve se više hrvatskih penzionera vraća na posao, cifra dostigla rekordni broj

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od maja do juna broj je skočio za hiljadu

  • 0
penzioneri Foto: Shutterstock/Ljupco Smokovski

Rekordan broj od 32.573 penzionera koji rade u Hrvatskoj zabeležen je krajem jula. Najviše ih je zaposleno u trgovini, oko 5.500, zatim u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ali i u stručnim delatnostima i administraciji. Na poslovima usko vezanima za turizam do polovine radnog vremena radi oko 2.800 penzionera. Među poslovima koji se nude i penzionerima oko 220 je oglasa za rad u trgovini.

Rad pola radnog vremena je opcija koju koristi sve više penzionera u Hrvatskoj. Broj zaposlenih onih koji su u prevremenoj, starosnoj i porodičnoj penziji, kao i penzionisanih veterana, vojnika i policajaca dosegao je krajem avgusta rekordnih 32.573.  U odnosu na jun, prema podacima HZMO-a, reč je o 602 radnika više, kada ih je bilo gotovo 1.000 više nego u maju.

Takvom trendu pogoduje turizam, a iz junskih brojki može se videti konačna brojku zaposlenih na vrhuncu sezone. Naime, najveći skok poslednjih meseci dogodio se upravo u delatnostima pružanja smeštaja te pripreme i usluživanja hrane, gde je krajem jula bilo više od 2.800 zaposlenih penzionera. No, pojačano zapošljavanje u sezoni traže i neke druge delatnosti, poput trgovine koja s više od 5.500 zaposlenih penzionera čini najbrojniju delatnost ove vrste rada.

Osim u trgovini, penzioneri najviše rade u prerađivačkoj industriji, njih oko 4.100, a gotovo jednako toliko ih je i u stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima. Takve brojke pokazuju da radnika nedostaje na svim poljima, zbog čega se poseže za penzionerima koji i dalje žele da rade ali i dodaju skromnom budžetu pored svojih skromnih penzija. Iza trgovine, prerađivačke industrije i stručnih delatnosti, smestile su se administrativne i pomoćne uslužne delatnosti sa 3.600 zaposlenih, dok je na petom mestu građevinarstvo koja okuplja oko 3.300 penzionera. Delatnosti vezane za turizam tek su na šestom mestu, s već spomenutih oko 2.800 radnika, a tek nešto manje penzionera od te brojke radi i u prevozu i skladištenju.

Oko 1.800 penzionera nastavlja da radi u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti dok ih je u obrazovanju krajem jula bilo oko 600. Oko 700 penzionera radi u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu na pola radnog vremena. Trend je i dalje takav da većinom rade muškarci u penziji , njih oko 20.800, u odnosu na oko 11.700 penzionerki. Samo na području Grada Zagreba radi gotovo 9.000 penzionera. Oko 3.800 zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, a 3.400 u Primorsko-goranskoj županiji, dok ih u Istarskoj radi 2.700.

Na stranici za zapošljavanje penzionera HZZ-a najveća je potražnja trenutno za prodavačima. Traži ih se u više od 220 oglasa, pri čemu poslodavci ne ciljaju striktno na penzionere, ali su im i oni opcija, piše Mirovina.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: "Gledaćemo da penzije i pre januara podignemo na 11 odsto"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>