• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rešava se pitanje blizanačke trudnoće, pravo na roditeljski dodatak imaju oba deteta: Oglasilo se Ministarstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekipa Telegrafa kontaktirala je Ministarstvo nakon izjave premijera Miloša Vučevića

  • 0
blizanci bebe deca Foto: Pixabay

Povodom današnje izjave premijera Srbije Miloša Vučevića da će se u septembru usvojiti novi zakon o podsticajima porodicama sa decom, gde se dodatkom neće nagrađivati "broj porođaja" nego broj dece, kontaktirali smo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju da nam detaljnije pojasne šta to tačno znači.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci roditeljski dodatak se ne ostvaruje prema redu porođaja, već za svako rođeno dete, prema redosledu njegovog rođenja.

- U praksi to znači da majka blizanaca dobija roditeljski dodatak za svako dete pojedinačno, tj. dodatak za prvorođeno, kao i dodatak za drugorođeno dete, dok one majke koje su, na primer, dobile blizance posle prvog deteta, dobijaju novac za drugorođeno i trećerođeno dete. Tako će, nakon izmena zakona, majka koja je na prvom porođaju dobila blizance dobiti 500 hiljada dinara za prvorođeno dete u jednokratnom iznosu, dok će za drugo dete dobiti 600 hiljada dinara u 24 jednake mesečne rate - odgovor je Ministarstva i dodaje se:

- Takođe, majka u konkretnom slučaju može da ostvari i pravo na jednokratnu novčanu pomoć za rođenje drugog blizanca, koja će nakon zakonskih izmena iznositi 135 hiljada dinara. Ovakvim merama država pokazuje da želi da bude istinski prijatelj porodica i da roditeljima olakša podizanje dece i podstakne ih na širenje porodične zajednice, jer su podrška roditeljstvu i podsticanje nataliteta interes čitave nacije i strateški prioriteti u napretku društva.

Inače, roditeljski dodatak u Republici Srbiji ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>