• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Balkanci se vraćali sa odmora, pa ih na granici sačekala neočekivana "kazna": "Muž je ostao u šoku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikakvu kaznu turisti iz BiH nisu platili, ali ih brine šta da urade sledeći put

  • 0
decko devojka muškarac žena svađa automobil Foto: Shutterstock

Porodica iz BiH godinama letuje kod istih iznajmljivača na Makarskoj rivijeri. Plaćaju, kako su u jednoj Facebook grupi opisali, papreno, ali im nije žao jer se kući vraćaju zadovoljni i odmorni, ali to sve je trajalo do ovog leta.

Kako su naveli, njima su na granici tražili dokaz da su u Hrvatskoj bili na letovanju.

- Pitali su nas koliko smo boravili na moru i jesmo li bili prijavljeni. Muž je, onako sav u šoku, rekao da jesmo, ali gospođa s druge strane je rekla da je samo jedna osoba od nas četvoro u sistemu, odnosno prijavljena i da nas sad zbog toga mogu novčano kazniti - prepričala je turistkinja neprijatnost s granice koja je na kraju dobro završena.

Nikakvu kaznu turisti iz BiH nisu platili, ali ih brine šta da urade sledeći put, kako bi se osigurali da se slična situacija ne ponovi.

Komentatori ispod njenog posta na pomenutoj društvenoj mreži čude se i pitaju zašto bi ona odgovarala za propust domaćina koji je umesto cele porodice prijavio samo jednog člana. Podatke o tome policijski službenici vide, inače, u sistemu za praćenje turističkog prometa eVisitor, a prijava gostiju je definitivno obaveza domaćina, u ovom slučaju privatnog iznajmljivača.

Nažalost, uz one koji se iznajmljivanjem bave na crno, bez registracije takve delatnosti, ovaj slučaj s hrvatsko-bosanske granice samo je još jedna potvrda da zakon zaobilaze i registrovani iznajmljivači. Neki se, naime, na razne načine snalaze ne bi li ostali "paušalci", što znači s obavezom da godišnje po krevetu plaćaju paušalni porez na dohodak od 20 do 200 evra. U zavisnosti od toga koliko propiše predstavničko telo jedinice lokalne samouprave. Ako, pak, tokom tekuće godine pruže usluge smeštaja u vrednosti većoj od 40.000 evra, po sili zakona ulaze u sistem PDV-a. S većim i administrativnim i finansijskim obavezama, a to mnogima nije drago.

(Telegraf Biznis/Večernji.hr)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>