• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod komšija "stigla" pravila za čije kršenje idu kazne i preko 6.000 evra: Šta će biti sa Srbijom?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj zakon ima za cilj da uvede jedinstvena, efikasna, i obavezujuća pravila koja će osigurati veći nivo zaštite za korisnike onlajn usluga

  • 0
Prevarant Foto: Shutterstock

Evropski Akt o digitalnim uslugama (DSA), koji reguliše tržište onlajn usluga, stupio je na snagu 17. februara ove godine. Sada, ovaj zakon je stigao na dnevni red hrvatske vlade i upućen je ka Saboru kako bi bio prenesen u hrvatsko zakonodavstvo.

DSA donosi set novih pravila i obaveza u vezi sa nezakonitom robom i sadržajem, kibernetičkim nasiljem, obmanjujućim obrascima, kao i ciljanom oglašavanju. Cilj ovih mera je da se poveća zaštita korisnika, trgovaca, i društva u celini u okviru digitalne sfere. Posebno se naglašava ažuriranje režima odgovornosti posrednika za sadržaje trećih strana, mere za praćenje prodavaca na internet stranicama, i pravila za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu.

U novom zakonodavnom okviru, korisnici će imati pravo na bolje informacije o tome zašto im se određeni sadržaj preporučuje, kao i na opciju koja ne uključuje profilisanje. Takođe, maloletnici će biti dodatno zaštićeni, a biće uvedena i nova ograničenja za ciljana oglašavanja.

Vlada Hrvatske imenovala je Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne delatnosti (HAKOM) kao koordinatora za sprovođenje ovog zakona u Hrvatskoj. HAKOM će biti zadužen za saradnju sa Evropskom komisijom i drugim nadležnim telima u Evropskoj uniji. Takođe, HAKOM će imati ovlašćenja da donosi privremene mere u slučaju opasnosti od ozbiljne štete i da preduzima istražne i izvršne akcije prema subjektima registrovanim u Hrvatskoj.

Uredba predviđa i stroge kazne za kršenje DSA, koje za pravna lica mogu iznositi od 6630 do 66.360 evra, ili 6% godišnjeg svetskog prihoda pružaoca usluga posredovanja, u zavisnosti od toga koji je iznos veći. Za fizička lica, kazne se kreću od 1320 do 6630 evra.

Ovaj zakon ima za cilj da uvede jedinstvena, efikasna, i obavezujuća pravila koja će osigurati veći nivo zaštite za korisnike onlajn usluga, kao i veći stepen odgovornosti za pružaoce tih usluga.

(Telegraf Biznis/Poslovni)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>