• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekson Mobajl upozorava na nestašicu nafte ako se ne uvećaju investicije u proizvodnju

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekson Mobajl, za razliku od većine drugih srodnih organizacija, smatra da eventualni rast broja električnih vozila (EV) neće radikalno smanjiti potražnju za naftom

  • 0
Brod sa naftom nafta Crveno more Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

Teksaski naftni div Ekson Mobajl je u svojim nedavno objavljenim globalnim izgledima do 2050. godine upozorio da svetu u budućnosti preti nestašica nafte ako ne povećaju investicije u proizvodnju.

Kompanija tvrdi da bi brz pad proizvodnje, posebno iz nekonvencionalnih izvora poput škriljaca, mogao dovesti do ozbiljnih nestašica energije i povećanja cena, prenosi portal Oilprice.

Ekson Mobajl smatra da će nafta i gas i dalje biti vitalni elementi svetskog energetskog miksa 2050. godine, pri čemu će potražnja za naftom ostati iznad 100 miliona barela dnevno nakon vrhunca rasta.

Potražnja za gasom će i dalje biti jaka pošto teksaska firma očekuje da će potrošnja električne energije u 2050. biti za 80 odsto veća nego do sada.

Ekson Mobajl, za razliku od većine drugih srodnih organizacija, smatra da eventualni rast broja električnih vozila (EV) neće radikalno smanjiti potražnju za naftom.

- Kada bi svaki novi automobil prodat u svetu 2035. godine bio električni, potražnja za naftom bi 2050. i dalje bila 85 miliona barela dnevno. To je isto kao što je bilo 2010 - ističe se u izveštaju.

Kako se navodi, globalna proizvodnja nafte bi u narednih 25 godina mogla da prirodno pada za 15 odsto godišnje, što znači da bi bez novih investicija globalne zalihe nafte pale za više od 15 miliona barela dnevno (bpd) samo u prvoj godini ovog perioda.

U najgorem scenariju bi svetske zalihe nafte mogle da padnu sa 100 miliona barela dnevno na manje od 30 miliona bpd, što je znatno manje od količine koje je potrebno da bi se zadovoljila svakodnevna potražnja, dodaje Ekson Mobajl.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>