• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Srbiji ostvaren rast BDP-a u drugom kvartalu 4,0 odsto

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 4,1 odsto

  • 0
Novac dinari Foto: Shutterstock

U Srbiji je realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godine iznosio 4,0 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 7,1 odsto, sektoru građevinarstva 7,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite 4,4 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 4,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 4,8 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 4,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države 4,5 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva 8,5 odsto, izvoz robe i usluga 4,4 odsto i uvoz robe i usluga 8,5 odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>