• 32

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brnabić: Ne postoji ugovor sa Rio Tintom, oni imaju istražna prava za "Jadar"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li Srbija ima takav ugovor sa Rio Tintom

  • 32
Ana Brbabić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da ne postoji ugovor države sa rudarskom kompanijom Rio Tinto za projekat "Jadar", već da oni imaju istražna prava za taj projekat, koji su dobili 2004. i da još nisu aplicirali za eksploataciju.

- Na osnovu tih istražnih prava oni su radili istraživanje. Do 2012. godine devet puta su im potvrđena ta istražna prava i svaki od tih devet puta im je proširen opseg istraživanja. U međuvremenu, 2006. godine, a onda dodatno potvrđeno i 2011. godine - menja se zakon koji kaže, samo onaj ko ima istražna prava može da se prijavi da dobije eksploataciona prava - rekla je Brnabićeva za TV K1.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li Srbija ima takav ugovor sa Rio Tintom, koji će moći da se raskine ukoliko kompanija ne bude ispoštovala sve propise države Srbije, objašnjavajući da nikakvog ugovora nema, a da kompanija svakako mora da radi po zakonima države.

Dodala je da je ono što je ona promenila kao predsednica vlade 2017. godine, bilo to što je potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, jer je njoj bilo važno da se ustanove dve važne stvari.

- Da imamo na papiru, nekim sporazumom o saradnji i razumevanju, da imamo pod jedan, da moraju da se poštuju najviši svetski standardi za zaštitu životne sredine i pod dva, da sve što može da ostane u Srbiji, ostane u Srbiji. Dakle, da mi ne izvozimo rudu, da ne izvozimo sirovine i da sve što može i od istraživanja, bilo šta što može da se uradi u Srbiji, da se ne radi u Australiji, u Americi, nego da se radi u Srbiji da bi to donelo dodatno bogatstvo našoj državi - rekla je Brnabićeva.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić: Bez ozbiljne saglasnosti naučne zajednice neće biti projekta Jadar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    3. septembar 2024 | 11:27

    Rio Tinto mora da poštuje zakone ove zemlje bez obzira da li im se sviđaju ili ne. Ova vlast neće da radi kompromis sa investitorom zarad zdravlja naše dece.

  • Bojan

    3. septembar 2024 | 11:34

    Vaš odgovor na pitanja u vezi sa Rio Tintom je veoma informativan. Drago mi je da imate otvoren pristup i radite na očuvanju interesa Srbije.

  • Maki

    3. septembar 2024 | 11:32

    Hvala što jasno objašnjavate sve aspekte saradnje sa Rio Tintom. Vaša odgovornost u zaštiti interesa Srbije je očigledna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>