• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnik mesare povećao cenu celog pileta za 141 dinar, pa završio na sudu: Sada mora da plati novčanu kaznu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Hrvatskoj, najviša maloprodajna cena celog pileta ne sme da prelazi 3,32 evra po kilogramu

  • 0
MERE PIJACA MESARA Foto: Tanjug/Vladimir Đoković

Vlasnik mesara u Zagorju osuđen je jer je u jednoj od mesara "izložio na prodaju, prodavao i zaračunavao maloprodajnu cenu svežeg celog pileta u iznosu od 4,50 evra po kilogramu, koja je bila za 1,18 evra po kilogramu viša od najviše propisane Vladinom odlukom".

Prema toj odluci, najviša maloprodajna cena celog pileta ne sme da prelazi 3,32 evra po kilogramu. Od septembra do novembra prošle godine, mesar je tako "prodao ukupno 261,32 kg svežeg celog pileta i ostvario ukupan promet od 1.175,96 evra".

Varao potrošače

- Sledom toga, iznos od 308,38 evra predstavlja ukupan iznos zaračunate cene iznad propisane odlukom, dakle, odredio je višu cenu od najviše propisane odlukom Vlade, čime je počinio prekršaj iz Zakona o izuzetnim merama kontrole cena (…). Time je prilikom poziva na kupovinu, odnosno prilikom izlaganja prodaji i isticanju cena, koristio nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu navodeći netačne informacije o maloprodajnoj ceni proizvoda. I to iako je znao ili je trebalo da zna da najviša maloprodajna cena svežeg celog pileta prilikom izlaganja prodaji, u skladu sa Odlukom, ne sme da prelazi cenu od 3,32 evra po kilogramu (…). Time je zavarao prosečnog potrošača o maloprodajnoj ceni svežeg celog pileta te naveo ili verovatno naveo potrošača da donese odluku o kupovini - navodi se u presudi donetoj ove nedelje.

Mesar se na sudu branio kako je po odluci Vlade morao da prodaje celo pile po 3,32 evra sa PDV-om po kilogramu, iako je to bilo manje od nabavne cene koja je iznosila 3,36 evra.

Kazna 240 evra

- To bi pak bilo nepošteno trgovanje po Zakonu o trgovini, te je tim zakonom propisano da je nepošteno trgovanje zabranjeno. Namera Vlade tom odlukom bila je da se spreče veliki trgovački lanci da ostvaruju ekstraprofite na proizvode koji su nužni za život svih građana.

- Namera svakako nije bila da se ograničavaju cene proizvoda za male preduzetnike poput mene, čija je jedina delatnost prerada i trgovina mesa i mesnih prerađevina. Meso piletine predstavlja jedan od najvažnijih proizvoda - rekao je vlasnik zagorskih mesara, prenosi Danica.

Sudija ga je ipak proglasila krivim i osudila na 240 evra, te mora da plati 15 evra troškova postupka. Presuda je nepravosnažna i na nju se može žaliti.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>