• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvara se "Hercegovina": BiH dobija velelepan most i 11 novih kilometara autoputa

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Most je dugačak oko jednog kilometra

  • 0

Danas će i službeno biti otvorena nova deonica Koridora 5C u Bosni i Hercegovini Počitelj - Zvirovići. Najvažniji deo je svakako most "Hercegovina", koji je dug oko jednog kilometra.

Na svečanom otvaranju će govoriti direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto, te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ugovor o izgradnji poddeonice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podeljen je u 2 LOT-a. Prvi LOT je obuhvatao deo trase do mosta "Hercegovina" i od mosta "Hercegovina" do petlje Zvirovići i izgradili su je Kinezi.

Drugi LOT obuhvatao je gradnju grandioznog mosta Hercegovina čiju su izgradnju u konzorciju izgradili Azvirt te kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.

U sklopu poddeonice Počitelj - Zvirovići izgrađeni su petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta i otvorena trasa kao i veliki most "Hercegovina".

Poddeonica Počitelj - Zvirovići povezuje se na ranije završenu deonicu Međugorje - Bijača dužine deset kilometara.

Autoput od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskim autoputom Dalmatinom. Na ovoj deonici nalaze se dva mosta Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka, piše Klix.

(Telegraf Biznis)

Video: Investicija vredna 15 miliona evra: Vesić položio kamen temeljac za izgradnju ritejl parka u Šidu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>