• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ozbiljna kriza trese Rumuniju, nacija je u problemu: Doktori masovno odlaze iz zemlje

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljade stranih državljana studira medicinu u Rumuniji

  • 0
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene Foto: Shutterstock

Rumunija se već godinama suočava sa značajnom krizom ljudskih resursa u zdravstvu zbog loše infrastrukture, nerazmerne raspodele specijalista i visokog broja lekara koji napuštaju zemlju. Iako ima dovoljno lekara da zadovolji ukupne medicinske potrebe, njihova raspodela je nerazmerna - mnogi su koncentrisani u urbanim oblastima i određenim okruzima, što dovodi do nedostatka lekara u ruralnim područjima kao i određenih specijalnosti kao što su anesteziologija, hitna medicina, kardiologija, psohijatrija, interna medicina, gastroentrologija i mnoge druge.

Izveštaj Državne revizorske institucije ističe nedostatak od najmanje 1.000 lekara u zdravstvenim ustanovama pod Ministarstvom zdravlja između 2014. i 2021. godine. Odnos lekara i broja stanovnika u Rumuniji je manji u poređenju sa drugim zemljama EU. Vlada je pokušala da reši problem otvaranjem dodatnih radnih mesta za lekare, ali izazovi ostaju.

Više od polovine lekara radi u Bukureštu i pet drugih okruga.

-  Druga polovina lekara je raspoređena na ostalia 36 okruka a stanovništvo Rumunije je mnogo veće u ovim okruzima - rekao je predstavnik Koledža lekara.

Rumunija takođe privlači hiljade stranih studenata medicine, posebno iz zemalja EU, koji ponekad ostaju i rade u zemlji. Međutim, odlazak rumunskih lekara i problemi kao što su sindrom sagorevanja doprinose kontinuiranoj krizi. Potencijalno rešenje za Rumuniju je iskorišćavanje priliva stranih studenata medicine kako bi se ublažio nedostatak zdravstvenih radnika, prenosi rumunski Digi24.

(Telegraf Biznis)

Video: Sara ima 10 godina i sama sklapa "Fiću"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>