• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj grad u BiH je dolina milionera: Nekada je bila najsiromašnijih opština, a evo kako su došli do vrha

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorija grada vezana je za dolazak franjevaca u 19. veku, koji su značajno doprineli njegovom kulturnom i privrednom razvoju

  • 0
Bogati, bogataši, novac, pare, porez Foto: Shutterstock/MVelishchuk

Široki Brijeg, nekada jedna od najnerazvijenijih sredina u BiH, danas je poznat kao "dolina milionera". U 2023. godini, 129 kompanija u gradu imalo je godišnje prihode veće od milion KM, dok je šest kompanija prešlo prag od 100 miliona maraka. Danas je grad jedno od najrazvijenijih područja u BiH.

Grad je 1952. godine bio preimenovan u Lišticu po istoimenoj reci, a naziv Široki Brijeg vraćen je 1991. godine. Istorija grada vezana je za dolazak franjevaca u 19. veku, koji su značajno doprineli njegovom kulturnom i privrednom razvoju.

Aktuelni gradonačelnik Miro Kraljević naglašava:

- Grad Široki Brijeg ima atraktivne lokacije za nova ulaganja, a gradske službe su stalna podrška svim preduzetnicima i investitorima.

Takođe je dodao da grad trenutno ima tri poslovno-industrijske zone i da u njemu posluje oko 500 preduzeća i 550 samostalnih delatnosti, sa prihodima od preko dve milijarde KM i dobiti od 200 miliona KM.

- Naši poslodavci kontinuirano šire proizvodnju i otvaraju nova radna mesta. Verujemo da će se ti trendovi nastaviti, a stalno dobijamo zahteve za proširenje kapaciteta poslovnih zona - rekao je Kraljević.

Broj zaposlenih približava se 9.000, a Kraljević ističe:

- Zaposlenost se povećava svaki dan, a potražnja za radnom snagom je sve veća. Verujemo da će privatni sektor pronaći modele koji će zadovoljiti potrebe za radnicima - prenosi Biznisinfo.

Izgradnja brze ceste Mostar - Grude - granica s Hrvatskom dodatno će ubrzati ekonomski rast i razvoj grada.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>