• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mali uručio Dosije za priznanje EKSPO 2027: Beograd korak bliži organizaciji izložbe

V. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Ovo je poslednji i najvažniji dokument koji treba da predamo kako bismo formalno završili kandidaturu"

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali zvanično je danas uručio generalnom sekretaru Međunarodnog biroa za izložbe (BIE - Bureau International des Expositions - BIE) Dimitriju Kerkentzesu Dosije za priznanje specijalizovane izložbe Ekspo 2027, što je još jedan značajan korak na putu ka organizaciji EKSPO 2027 Beograd, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Danas je važan dan i veliki korak ka organizovanju izložbe EKSPO 2027. Predajemo Dosije za priznanje, poslednji i najvažniji dokument koji treba da predamo kako bismo formalno završili kandidaturu - rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je napomenuo da dokument sadrži detalje o pravnim i finansijskim aspektima izložbe, učesnicima i svim ostalim aspektima koji će ovu izložbu učiniti najvećim događajem u ovom delu Evrope.

Mali je istakao da su ovim dokumentom ispunjeni svi zahtevi i standardi postavljeni od strane BIE.

Mali je precizirao da će Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe biti održana 26. novembra kada bi trebalo da Dosije za priznanje bude i zvanično usvojen.

- Radujem se našem susretu u Parizu u novembru na skupštini BIE, kada ćemo formalno preuzeti zastavu domaćina EKSPO 2027. Odmah nakon završetka skupštine, bez gubljenja vremena, šaljemo formalno pozivno pismo zemljama za učešće -  izjavio je on i naglasio da su rokovi kratki, ali da je optimista u pogledu uspešne realizacije svih planiranih koraka.

Ministar je naglasio važnost infrastrukturnih radova u okviru priprema za EKSPO 2027.

- Samo danas imate 730 radnika koji vredno rade, kao i više od 200 mašina. Imamo i drugu smenu koja radi do jedan posle ponoći kako bismo ispunili kratke rokove - rekao je Mali.

Isto tako, radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona i drugih važnih objekata napreduju prema planu.

- Polovinom oktobra ove godine će biti postavljen kamen temeljac za izgradnju 1.500 stanova, a proleće naredne godine će doneti početak izgradnje velikog akvaparka - najavio je prvi potpredsednik Vlade.

- Već vidite da smo izašli iznad površine zemlje. Za sam EKSPO i novi sajam šipovi su već postavljeni i završeni. Imamo već osamadesetak stubova koji se vide iznad zemlje - dodao je on.

Ministar je naglasio dva važna aspekta u pripremama. Prvi je da je ovo najveće gradilište u ovom delu Evrope i da se prostire se na više od 200 hektara.

- Do 1. decembra 2026. treba da predamo sve paviljone učesnicima ove velike izložbe. Očekujemo preko 120 zemalja koje će biti prisutne. Sve najveće zemlje i dodatno zemlje u razvoju - rekao je on i dodao da su organizatori izložbe već u kontaktu sa desetak zemalja u vezi sa sadržajem paviljona i njihovim izgledom.

Siniša Mali je dodao i da će EKSPO 2027 predstavljati značajnu razvojnu šansu za Srbiju i da je to drugi aspekt ove priče.

- Naša ekonomija je u prvih šest meseci najbrže rastuća u Evropi sa 4,5 odsto rasta BDP-a. Imamo rekordno nisku nezaposlenost od 8,2 odsto i najvišu stopu zaposlenosti u istoriji od 51,4 odsto - rekao je on, naglašavajući da će ovaj projekat doneti značajne promene i poboljšati kvalitet života u Srbiji.

Podsetio je da je EKSPO deo plana "Srbija 2027", koji obuhvata 323 projekta širom Srbije i investiranje oko 17 milijardi evra u infrastrukturu.

- Ono što je za nas najvažnije je što smo kroz ovaj EKSPO predstavili građanima plan Srbija 2027. Neke od planiranih investicija uključuju izgradnju puteva, brzih saobraćajnica, pruga, škola, bolnica i objekata za energetsku infrastrukturu - dodao je on.

Ministar je istakao da će projekat imati za cilj poboljšanje kvaliteta života u Srbiji.

- Planiramo da plate do 2027. godine budu povećane na 1.400 evra, dok će minimalna zarada i penzije biti 650 evra - rekao je Mali.

On je dodao da će Srbija nastaviti sa pripremama u skladu sa planom i unapređivati infrastrukturu kako bi predstavila novu, moderniju Srbiju svetu 2027. godine.

Naglasio je da sve ide po planu i da će EKSPO 2027 biti "ogromna potvrda koliko se Srbija promenila i koliko smo sposobni da ne samo organizujemo ovaj veliki događaj, već i da izgradimo svu potrebnu infrastrukturu".

Projekat će omogućiti povezivanje svih učesnika i biće važan pokazatelj sposobnosti zemlje da se izdigne na globalnoj sceni.

- Ako uspemo u tome, slika Srbije u svetu, kao i naš imidž sa platama i penzijama koje ćemo imati 2027. godine, biće potpuno drugačija - poručio je i istakao da ova lokacija ostaje građanima kao budući centar za rast i razvoj Beograda.

Izrazio je zahvalnost svim zemljama koje su podržale kandidaturu Srbije, napominjući da je više od 90 zemalja već dalo svoj glas za Srbiju kao domaćina ove manifestacije.

- Hvala svim zemljama koje su podržale našu kandidaturu. Ovo je nova, drugačija Srbija, gde svaki san i obećanje možemo da ispunimo - zaključio je Mali.

Generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe Dimitrij Kerkentzes rekao je da je ovo ključni momenat u projektu EKSPO od trenutka kada je prošle godine u junu Srbija dobila kandidaturu da organizuje specijalizovanu izložbu EKSPO 2027. godine.

- Oduvek sam verovao da ova izložba neće samo doneti koristi Srbiji i građanima, već će ona dati veliki impuls razvoju celog regiona i Evrope. Vidimo koliko je posla urađeno i kako je ova lokacija već izgrađena, vidimo šipove koji su pobijeni i verujemo da će to biti prilika da ceo svet dođe u Srbiju i vidi je u najboljem svetlu -rekao je Kerkentzes.

Dodao je da postoji veliki entuzijazam među članicama ove organizacije da spreme svoje paviljone i dođu u Srbiju i da daju priliku našoj zemlji da se pokaže svetu.

Izvršni komitet Međunarodnog biroa za izložbe očekuje se u nedelji od 14. do 18. oktobra, a Generalna skupština biće održana u novembru, kada bi trebalo da Dosije za priznanje bude i zvanično usvojen.

EKSPO je globalni događaj organizovan od strane međunarodne organizacije BIE. Međunarodni biro za izložbe je međuvladina organizacija zadužena za nadgledanje i regulisanje svih međunarodnih izložbi koje traju duže od tri nedelje i nekomercijalne su prirode.

Prva svetska izložba održana je u Londonu 1851. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: PTT Muzej predstavljanje novih prigodnih markica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>