• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali razgovarao sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije o saradnji i unapređenju ekonomskih odnosa

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posebna pažnja je posvećena organizovanju specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a ministar finansija je pozvao Severnu Makedoniju da učestvuje na ovoj izložbi

  • 1
SNS sednica Siniša Mali Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije o saradnji i unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U razgovorima su učestvovali i ministar za odnose među zajednicama Ivan Stoilković i potpredsednik vlade i ministar saobraćaja i veza Aleksandar Nikoloski.

Razgovaralo se o kapitalnim projektima koji su važni za saradnju u regionu, posebno o značaju izgradnje gasnog interkonektora, kao i brze pruge do Skoplja, ali i o svemu što može da podigne kvalitet života građana i doprinese daljem rastu i razvoju regiona.

Mali je goste iz Severne Makedonije upoznao i sa makroekonomskim pokazateljima i naveo da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna.

- U odnosu na Srbiju 2012. godine, kada smo bili na ivici bankrota, danas smo najdominantnija ekonomija u regionu, a zahvaljujući Ekspu ćemo se još bolje pozicionirati. Nastavljamo da postižemo dobre makroekonomske rezultate, a u prvoj polovini godine smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi, dok smo u drugom kvartalu zabeležili rekordno visoku zaposlenost od 51,4 odsto - rekao je on.

Istakao je da je Srbija danas na korak do investicionog rejtinga, čije dobijanje se, prema njegovim rečima, očekuje u narednim mesecima.

Posebna pažnja je posvećena organizovanju specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a ministar finansija je pozvao Severnu Makedoniju da učestvuje na ovoj izložbi.

Goste je pozvao da posete gradilište na kome će do 2027. godine nići kompleks u kome će se predstaviti više od 120 zemalja.

Mali je istakao da je Ekspo jedan od najvećih uspeha Srbije, koji predstavlja najveću razvojnu šansu u narednom periodu, ne samo za našu zemlju, već za čitav region.

- Ekspo smo definisali ispod jednog mnogo šireg programa koji se zove Skok u budućnost - Srbija 2027. u okviru koga imamo 323 projekta, kojim su obuhvaćeni projekti iz sektora turizma i kulture, saobraćajnice, bolnice, škole. Cilj nam je da dodatno podignemo kvalitet infrastrukture, ali i da se predstavimo na najbolji način - rekao je Mali.

Potpredsednikom Vlade Severne Makedonije i ministar za odnose među zajednicama Ivan Stoilković je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje dve zemlje i ponovio da je Severna Makedonija zainteresovana za saradnju sa Srbijom u svim segmentima koji su važni za razvoj čitavog regiona.

Posebno je istakao značaj Ekspa 2027. i učešća privrede Severne Makedonije u realizaciji, ali i predstavljanju ove zemlje na izložbi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOS CIMESA

    6. septembar 2024 | 11:54

    Kada me Makedonci pitaju kolika je plata ne mogu da veruju da je zaista toliko mala ( 600 eur prosek) i da se radi na crno na dalje ili prijava na minimalac a malo i koverta... ne mogu da veruju pitaju kako se uopšte preživljava po ovim cenama realno već sada iznad evropskih.Možda bi bilo fino objasniti zašto je benzin toliko jeftiniji u kod naše južne braće ai cigarete.Po ovim cenama minimalna zarada mora sad biti oko 1.500,00 eur a neki prosek minimum oko 3.500,00 eur.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>