• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Član Odbora za spoljne poslove Mirković primio delegaciju privrednika iz Kine

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirković je rekao da na međuparlamentarnom nivou postoji izuzetna saradnja

  • 0
kina srbija zastave Foto: Shutterstock

Član Odbora za spoljne poslove Aleksandar Mirković primio je danas u Skupštini Srbije delegaciju privrednika iz Kine, iz provincije Džeđang, koja boravi u Srbiji.

Kako je saopšteno, Mirković je rekao da Srbiju i Kinu karaktriše čelično prijateljstvo, za koje je ocenio da je na istorijski najvišem nivou zahvaljujući ličnom odnosu dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Đipinga.

Mirković je rekao da na međuparlamentarnom nivou postoji izuzetna saradnja, dodajući da su česte razmene parlamentarnih delegacija.

Prema njegovim rečima, Poslanička grupa prijateljstva sa Kinom broji 102 poslanika i najbrojnija je u srpskom parlamentu.

Ocenio je da to pokazuje veliko interesovanje za stalno unapređivanje međuparlamentarnih odnosa.

Mirković je zahvalio i na principijelnom stavu Kine i podržavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ističući da je Kina saveznik Srbije u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

- Takođe, Srbija podržava teritorijalni integritet i politiku 'Jedne Kine' - naglasio je on.

Članovi kineske delegacije upoznali su Mirkovića sa provincijom Džeđang, koja se nalazi u primorskom delom Kine i predstavlja privredno najrazvijeniju oblast Kine.

Ukazali su da, pored dobrih odnosa Srbije i Kine na državnom nivou, postoji i odlična saradnja na nivou regiona i da gradovi u provinciji Džeđang imaju potpisane memorandume o saradnji i "bratske" odnose sa gradovima Kragujevac, Novi Sad, kao i sa dve beogradske opštine, Savski venac i Zvezdara.

Predstavnici kineske delegacije dodali su da postoji i saradnja na nivou univerziteta, naveli su predstavnici kineske delegacije.

Sagovornici su ocenili da je od obostrane koristi intenzivna privredna saradnja, na državnom ali i regionalnom nivou, imajući u vidu da 24 preduzeća iz Srbije uspešno posluje u provinciji Džeđang, ali i da 18 preduzeća iz ove kineske provincije investira i posluje u Srbiji.

Mirković je naglasio da je važno što Kina istovremeno beleži privredni i tehnološki razvoj, ali i vodi računa o "zelenoj politici".

Mirković je naveo i da bi od velike koristi za Srbiju bila sva znanja i iskustva Kine u organizaciji velikih događaja, kao što je Ekspo, jer će Beograd biti domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, saopštila je Skupština Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>