• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija spremna za najveći sajam investicija i posetu potpredsednika kineske vlade

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Srbija Kina zastave Foto: Shutterstock

Srbija je spremna za sutrašnje otvaranje najvećeg investicionog sajma u svetu i jednog od najvećih trgovinskih sajama u Kini na kojem će u predstavljanju potencijala za ulaganja akcenat staviti na Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić.

Kineski zvaničnici na čelu sa potpredsednikom vlade prvi će posetiti naš Nacionalni paviljon koji će Srbija i ove godine od 8. do 11. septembra imati na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine - CIFIT u Sjamenu, rekao je Nikolić za Tanjug.

"Naš Nacionalni paviljon je spreman i spremno očekujemo već oko 8 sati posetu potpredsednika kineske vlade u čijoj će pratnji biti zamenik ministra ekonomije i zvaničnici provincije Fuđiena i zamenik gradonačelnika Sjemena", rekao je on.

Prema njegovim rečima, odmah nakon zvaničnog otvaranja sajma uslediće otvaranje srpskog paviljona, koji, kako je naglasio, izgleda sjajno.

"Uspeli smo da postignemo da se razlikuje od drugih paviljona i da na lep i inovativan način predstavljamo našu zemlju. Za razliku od prethodne godine kada smo predstavili četiri konkretna projekta, ove fokus stavljamo na Sporazum o slobodnoj trgovini koji je počeo da se primenjuje i koji donosi nove mogućnosti i novi talas investicija", kazao je on.

Izrazio je očekivanje da ćemo uspeti da animiramo pre svega mala i srednja preduzeća iz Kine da dođu u Srbiju da pokrenu svoju proizvodnju koristeći benefite koje donosi Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema njegovim rečima, Uvozom repromaterijala u Srbiju i dodavanjem vrednosti od 51 odsto u našoj zemlji ta roba može da se izveze na ogromno tržište od gotovo 24 milijarde ljudi, kako na istok tako i na zapad, na trzište Evropske unije, Rusije, Evroazijske unije.

Proizvod sa dodatnom vrednosti, kaže, može da se vrati na kraju i u Kinu jer je naša zemlja uspela da u Kini plasira proizvode sa oznako 'Proizvedeno u Srbiji', što je veoma značajno.

"Kada Kinezi vide da na prozvodu piše da je iz Srbije oni ga prepoznaju kao visoko kvalitetnu robu i vrlo rado je kupuju", rekao je Nikolić.

Sutra u Sjamenu počinje 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem će se predstaviti učesnici iz više od 100 zemalja.

CIFIT, čiji je Srbija prethodne dve godine bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji.

Sjamen, moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka na istočnoj obali Kine ima više od pet miliona stanovnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučević s predstavnicima Politbiora CK Kine o unapređenju saradnje dve zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>