• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obuka "Digitalizacija i upravljanje zgradama" od 9. do 24. septembra

E. T.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obuka "Digitalizacija i upravljanje zgradama" od 9. do 24. septembra

  • 0
Privredna komora Srbije Foto: Milena Đorđević

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da će u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta "Bolja energija", od 9. do 24. septembra organizovati obuku "Digitalizacija i upravljanje zgradama" za jačanje kapaciteta aktera uključenih u energetsku obnovu stambenog fonda.

Kako se navodi, obuka je namenjena organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja, odnosno svima koji su u prethodnom periodu završili osnovnu obuku "Uloga upravnika i lokalne zajednice u program energetske sanacije stambenih zgrada".

Dodaje se da je cilj projekta USAID-a "Bolja energija" da podstakne efikasnije korišćenje čistih energetskih resursa u građevinarstvu i unapredi energetsku nezavisnost stambenih zgrada, uz ublažavanje negativnog uticaja na životnu sredinu.

"Korišćenje obnovljive energije i poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim objektima su dugoročni ciljevi koji mogu brže i efikasnije da se ostvare uz pomoć upravnika zgrada i lokalne zajednice kojima su na adekvatan način ojačani kapaciteti", piše u saopštenju.

PKS ističe i da će kroz ovu obuku, polaznici steći teoretska i praktična znanja i veštine u primeni BESTenergIS softvera, sa akcentom na upotrebu Energetskog kalkulatora, koji će im omogućiti da na jednostavan način dobiju neophodne informacije o planiranim investicijama i svim uštedama koje mogu da očekuje kao rezultat energetske sanacije zgrada i kuća.

Objašnjava se da je BESTenergIS napredni informacioni sistem koji omogućava korisnicima da prave inventar zgrada sa energetskim karakteristikama, simuliraju procene, planiraju mere energetske efikasnosti, prate i verifikuju ostvarene uštede. i ističe da ovaj softver sadrži različite podatke i mape, što ga čini sveobuhvatnim alatom za upravljanje energetskom efikasnošću.

U saopštenju se precizira da će obuka/radionice "Digitalizacija i upravljanje zgradama", 9. septembra biti održana u Regionalnoj privrednoj komori (RPK) Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu, zatim 11. septembra u RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u Kragujevcu, potom 13. septembra u RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga u Nišu.

Obuka će 16. septembra biti održana i u RPK Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu, 18. septembra u RPK Zapadnobačkog upravnog okruga u Somboru, 20. septembra u RPK Borskog i Zaječarskog upravnog okruga u Zaječaru, a 24. septembra u PKS u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>