• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesarović: Sajam CIFIT Velika šansa za Srbiju, potpisani prvi ugovori

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o tri pojedinačna ugovora za izvoz rakija, tartufa i drugih proizvoda

  • 0
Srpski paviljon Kina Foto: TANJUG/ Aleksandra Otašević/ bg

Ministarka privrede Adrijana Mesarović ocenila je danas u Sjamenu da je Kineski međunarodni sajam investicija i trgovine (CIFIT) velika prilika i velika šansa za Srbiju, i naglasila da to potvrđuju i već potpisani sporazumi vredni pola miliona evra.

- Do kraja nedelje ćemo imati puno sastanaka i van sajma i očekujem dosta konkretnih dogovora - rekla je novinarima Mesarović koja je sa čelnicima provincije Fuđien i zvaničnicima Ministarstva trgovine svečano danas otvorila Nacionalni paviljon Srbije na CIFIT, prestižnog sajamskoj manifestaciji.

- Danas su potpisani prvi ugovori između srpskih i kineskih kompanija, to je svakako srećan početak. Ugovori su vredni pola miliona evra. Reč je o tri pojedinačna ugovora za izvoz rakija, tartufa i drugih proizvoda. Kompanija Yumis iz Niša, će izvoziti i supe, i to svakako govori koliko su naši kineski partneri raspoloženi da sarađuju sa Srbijom i koliko je ovo dobar početak - rekla je ministarka.

Naglasila je da zaista očekuje da ćemo na sajmu uspeti da postignemo niz konkretnih dogovora, koji će i dalje podizati našu privrednu aktivnost zahvaljujući rezultatima utemeljenim i na ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Naglasila je da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom velika dodatna šansa za investicije i privrednu saradnju.

- Imamo veliku šansu i veliku priliku da na ovom sajmu predstavimo privredne potencijale, privredu prehrambenu industriju, poljoprivredu, turizam i sve druge segmente koje čine našu posebnost na ovom jednom od najvećih i najprestižnijih sajmova u svetu, sajmova investicija i trgovine - kazala je.

Dodala je da ćemo se na sajmu predstaviti u konkurenciji - odnosno zajedno sa drugih 120 zemalja, zastupljenih na više od 5.000 paviljona.

To, kako je ocenila, svakako govori o veličini i značaju CIFIT-a.

- Mi smo prošle godine bili počasni gosti, osvojil smo i nagradu za najbolji paviljon na ovom sajmu i to nam svakako stvara i donosi novu obavezu, da se potrudimo i budemo jednako dobri ili među najboljima-  navela je ona.

Naglasila je da ćemo u najboljem svetlu prikazati šta nam sporazum slobodnoj trgovini omogućava, a to je slobodna trgovina, odnosno izvoz preko 10.000 srpskih proizvoda u Kinu i izvoz 9.000 kineskih u Srbiju.

U Sjamenu je počeo 24. Kineski Međunarodni sajam investicija i trgovine, na kojem će se predstaviti učesnici iz 120 zemalja.

CIFIT, čiji je Srbija prethodne dve godine bila zemlja počasni gost, poseti i više od 120.000 ljudi. Nacionalni štand Srbije prošle godine proglašen je za najbolji.

Sjamen moderni grad, grad ostrvo, sa visokim ekološkim standardima, zelena oaza i velika luka koji ima više od pet miliona stanovnika. Nalazi se u provinciji Fuđien - najrazvijenijoj provinciji u Kini, sa godišnjim rastom BDP od oko 10 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Tesla na IFA u Berlinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>