• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz svu muku čak i ovo: Pacijenti u ovoj bolnici moraju dodatno da plate kako bi gledali TV u sobi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok pacijentima mnogo znači da na ovaj način skrate vreme dok borave u bolnici, neki to ipak ne mogu da priušte

  • 1
Bolnica Foto: Shutterstock

Pacijenti koji leže u splitskoj bolnici gledanje televizije u sobi moraju dodatno da plate, i to tri evra dnevno. Dakle, ako se neko leči u KBC Split desetak dana, samo za TV u sobi mora da plati 30 evra. "Novi list" piše da iz splitske bolnice ističu da oni nemaju svoje TV prijemnike, već ih iznajmljuju od jedne privatne firme, pa zbog toga tu uslugu naplaćuju pacijentima.

Oprema bolničkih soba televizorima praksa je koja je započeta pre više od dvadeset godina.

Deo bolnica tu uslugu uopšte nije službeno ugovarao, deo je sklapao ugovore s firmama koje nude televizore, a deo bolnica ubirao je od privatnika i mesečni paušal za bolničku blagajnu, piše "Novi list".

Dok pacijentima mnogo znači da na ovaj način skrate vreme dok borave u bolnici, neki to ipak ne mogu da priušte.

Ipak, većina bolnica sada ima svoje televizore, a uglavnom su ih dobile putem donacija. U Opštoj bolnici Pula imaju 50 TV prijemnika, ali nemaju ih sve sobe.

- Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim delom donacijama firmi i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici se ne iznajmljuju pacijentima i bolnica nema prihoda od njih, već je to samo u cilju podizanja kvaliteta tokom lečenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi - poručili su iz uprave OB Pula.

KBC Zagreb danas ima TV prijemnike u većini soba, a oni su u vlasništvu bolnice, iako je ta bolnica nekada i sama odobravala naplatu gledanja TV-a pacijentima. Sada to ne čine.

U većini soba u KBC Sestre milosrdnice takođe postoje televizori, a ako ga u određenoj sobi nema, pacijent može doneti svoj TV uređaj. To praktikuju i KB Dubrava, KBC Osijek, kao i KB Sv. Duh, gde su sobe delimično opremljene televizorima.

Iako naplata gledanja televizije u bolničkim sobama deluje nehumano, takva praksa je ustaljena širom EU.

- Ta praksa je prisutna i u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. Štaviše, u Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV tokom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira na to da li ga gledate ili ne. Ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač - rekla je za "Novi list" Jasna Karačić, predsednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bernarda

    9. septembar 2024 | 15:40

    Onda to znaci da Bolnica ne naplacuje gledanje, nego firma koja iznajmljuje TV aparate. Nadam se da su u pitanju jednokrevetne sobe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>