• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljeni rezultati turističke sezone u Hrvatskoj: Hiperinflacija ponude uticala na popunjenost kapaciteta

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom ove sezone Hrvatsku je posetilo ukupno 110 hiljada gostiju više nego prošlog leta

  • 0
Hrvatska ekonomija turizam rast Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf, Milena Đorđević

Hrvatsko Ministarstvo turizma predstavilo je turističke rezultate za prvih osam meseci ove godine. Rezultate je prestavio ministar Tonči Glavina i direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Hrvatska je ovoj turističkoj sezoni imala ukupno 110 hiljada gostiju više nego prošlog leta, odnosno u celoj godini imali su  oko 4 odsto više dolazaka nego lani, s 1 odsto više noćenja, ukupno 89,5 miliona noćenja.

Ovo je nivo iznad kojeg Hrvatska nema za cilj da raste, ali je važan rast van letnje sezone, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Tonči Glavina, koji smatra da su postignuti odlični rezultati.

- Neki su komentarisali da nisu imali rezultate koje su očekivali, verujemo da je to delom rezultat niže popunjenosti koju je prouzrokovala hiperinflacija ponude u odnosu na potražnju, što se dogodilo i u smeštaju i u ugostiteljskom delu, pa imate manje realizovan promet - rekao je Glavina.

Ministarstvo je odabralo jedan dan za primer, 8. avgust u kojem se vidi popunjenost po kapacitetima, i tu se pokazuje da su hoteli imali najveću popunjenost od 95 odsto, a privatni smeštaj je imao tek 72 odsto popunjenosti, dok je na razini cijele sezone za njih ta brojka bila tek niskih 62 odsto.

- Istovremeno smo ove godine na tržište dobili 25 hiljada novih kreveta u porodičnom smeštaju, što stvara neodrživost sistema. Zato je Vlada u postupku donošenja operativnog plana kojim ćemo doprineti stvaranju održivog sistema. Imamo Zakon o turizmu, no znate da turistički zakoni nisu dovoljni da naprave razliku, već imamo i fiskalnu i prostorno plansku politiku. To će biti ciljevi Zakona o upravljanju zgradama te uvođenja poreza na nekretnine, koji će uvesti red i u sektor nekomercijalnog smeštaja -  rekao je Glavina. Napomenuo je da će zakonodavni okvir oko poreza na nekretnine biti adekvatan za svako pojedino odredište, budući da nisu svi u istoj situaciji.

Finansijski pokazatelj sezone kaže da je Hrvatska u 3 meseca leta ostvarila preko 5,4 milijardi evra u fiskaliziranim računima, što je 11,5 odsto više nego lani uz 5 odsto više računa, a HNB predviđa da ćemo do kraja godine imati 15,2 milijardi evra prometa, prenosi Jutarnji.

(Telegraf Biznis)

Video: Uručene "321Srbija" nagrade za dostignuća u turizmu, nagrađen i predsednik Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>