• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povratak Boinga: Akcije kompanije skočile za pet odsto nakon dogovora sa sindikatom

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ortberg će zaista imati pune ruke posla u avio-kompaniji koja od 2019. nije zabeležila profitabilnu godinu

  • 0
Boeing 737, Boing, avion, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Akcije američke avio-kompanije Boing su pred otvaranje berzi u Sjedinjenim Američkim Državama porasle za pet odsto nakon što je kompanija postigla preliminarni dogovor sa sindikatom koji udružuje 33.000 radnika i tako verovatno izbegla štrajk koji je bio najavljen za petak.

Boing je rekao da sporazum predviđa povišice od ukupno 25 odsto tokom četvorogodišnjeg trajanja ugovora, kao i da će radnici imati više slobodnog vremena i plaćati manje doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predstavnici sindikata su ocenili da je ponuđeni četvorogodišnji ugovor najbolji o kome su ikada pregovarali, prenosi Rojters.

Ugovor pokriva proizvodne radnike koji grade Boingove komercijalne avione u tri fabrike u oblasti Sijetla, kao i oko 1.200 radnika u fabrici delova Boinga u oregonskom Portlandu.

Redovni članovi sindikata imaće priliku da glasaju u četvrtak o predlogu sporazuma, a glas protiv bi mogao da dovede do štrajka.

Rukovodstvo sindikata je, međutim, preporučilo članovima da glasaju za sporazum, prenosi Si-En-En (CNN).

Kako navodi američka medijska kuća, ovaj dogovor je mala pobeda za novog direktora Boinga, Roberta Ortberga, koji je u avgustu nasledio Dejvida Kalhuna i prihvatio težak zadatak da reši nagomilane probleme kompanije među kojima je i operativni gubitak od 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu 2024.

Ortberg će zaista imati pune ruke posla u avio-kompaniji koja od 2019. nije zabeležila profitabilnu godinu.

Od tada su njeni osnovni operativni gubici iznosili 33,3 milijarde dolara, uključujući gubitak za drugi kvartal 2024.

Boing će imati probleme da se vrati profitu dok ne ubedi regulatore da je rešio probleme sa bezbednošću i kvalitetom svojih aviona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>