• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drama na londonskom tržištu: Cena nafte potonula gotovo 10 odsto prošle nedelje

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je najniži nivo još od kraja 2021. godine

  • 0
oil rig, gas, nafta Foto: Shutterstock

Na londonskom tržištu je prošle nedelje cena nafte potonula 9,8 odsto, na 71,06 dolara, zaronivši na najniže nivoe od kraja 2021. godine jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta svetske ekonomije oslabiti potražnja za “crnim zlatom”.

Na američkom tržištu je, pak, barel pojeftinio 8 odsto, na 67,67 dolara, najniži nivo od juna 2023. godine.

Nakon što su cene nafte pale u avgustu, na početku septembra nastavljen je njihov negativni trend jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija.

Poslednji podaci pokazuju da se usporava rast američke ekonomije, a ni kineska ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali početkom godine.

Ekonomija evrozone takođe beleži spor rast

Zbog toga ni najave smanjenja kamatnih stopa američke i evropske središnje banke u septembru nisu ohrabrile trgovce.

Doduše, niža cena novca trebala bi da podstakne rast ekonomije, a time i potražnje za naftom, no do tog trenda neće doći tako skoro, a u međuvremenu se situacija može i pogoršati.

U takvom ekonomskom okruženju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri odlučili su da odlože povećanje proizvodnje, koje su pre leta najavili za poslednje ovogodišnje tromesečje.

Deveteročlana grupa proizvođača trebala je od početka oktobra da poveća proizvodnju za nešto više od 180 hiljada barela dnevno.

- Zabrinutost za kinesku i američku ekonomiju, kopnjenje uticaja grupe proizvođača (OPEC+) na tržište i njihovi obilni rezervni kapaciteti…. impliciraju da bi se cene mogle dodatno smanjiti i da je potencijal za njihov rast manji nego što je bio pre mesec dana - tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog svega toga analitičari Banke Amerike snizili su procenu cene barela na londonskom tržištu u drugoj polovini godine s gotovo 90 na 75 dolara, prenosi Poslovni Dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Video: Rade Rakočević: Šta danas znači biti lojalan, zašto je važna berza u Srbiji i kako uštedeti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>