• 29

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić: Pokušaćemo već za nekoliko meseci da zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

To bi bio najefektniji nastavak ovog današnjeg sastanka, poručio je predsednik Srbije

  • 29
Aleksandar Vučić i Isak Hercog Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", kojem prisustvuje i predsednik Izraela Isak Hercog, da očekuje da bismo mogli već za nekoliko meseci da završimo sve što je potrebno i zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom.

Vučić je poručio ministrima u Vladi Srbije da se sve pripremne radnje ubrzaju i da se sa tim požuri, kako ne bismo prolazili sve birokratske procedure godinama, već da u nekoliko meseci pokušamo to da završimo.

- Da pripremimo i zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Državom Izraelom. To bi bio najefektniji nastavak ovog današnjeg sastanka i početak jedne nove, mnogo dublje, ozbiljnije i odgovornije saradnje - rekao je Vučić.

Vučić je počeo svoje obraćanje na okruglom stolu citirajući reči Šimona Peresa.

- Pronađi cilj koji je veći od tebe samog i posveti mu svoj život, to je rekao naš prijatelj Šimon Peres. Ja mislim da od razvoja jedne zemlje ne postoji ništa važnije, ništa značajnije. I kada tome posvetite sve svoje vreme, onda u tom vremenu jedan ovakav forum mora da ima svoje mesto. Mislim da je od izuzetnog značaja za Srbiju da uči od Izraela, kao država u mnogo čemu, ali i da naši privrednici uče od izraelskih privrednika - naveo je Vučić.

Istakao je da srpski privrednici treba da nauče od Izraelaca kako su oni postali centar sveta kada je reč o startap kompanijama.

- Kako su uspeli da razviju nauku do takvih neslućenih visina, da su danas jedna od zemalja sa najrazvijenijim inovaciono-tehnološkim sistemima u svetu i šta je to što zajednički možemo da uradimo u budućnosti - naveo je Vučić.

Naglasio je da je turista iz Izraela više za 20 odsto u prvih sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle, kada je bilo 23 odsto više turista nego prethodne.

- Očekujemo da to povećanje ide i dalje i osim dve izraelske kompanije Er Srbija mora da pojača svoje prisustvo na Ben Gurion aerodromu. Takođe moramo dobrim sadržajem da privlačimo naše izraelske prijatelje, ne samo gostoprimstvom. A ti sadržaji su, osim kulture, sporta, zabave, mora da bude posao. I srećan sam što najveći deo izraelskih kompanija koje rade u Srbiji su zadovoljni svojim poslom, što žele da ostanu u Srbiji i žele da nastave sa svojim ulaganjima. To je veliko priznanje za sav onaj rad koji smo do sada pokazali - naveo je Vučić.

Dodao je da će upravo Sporazum o slobodnoj trgovini olakšati sve to.

Predsednik Srbije je naglasio da je bilo posebnih pitanja vezanih za veštačku inteligenciju i za najnovije tehnologije o kojima je razgovarao sa predsednikom Herzogom u četiri oka.

Vučić je rekao da će Srbija izraelskim kompanijama, od retail sektora preko start-up kompanija, do IKT sektora predočiti sve subvencije koje daje investitorima i da je u tome bolja nego svi ostali.

- Kod nas je odnos naše domaće valute prema evru i dolaru izuzetno stabilan i to je krenulo pre 12 godina i traje već 12 godina - rekao je Vučić.

Dodao je da ove godine Srbija očekuje stopu privrednog rasta od oko četiri odsto.

- Stopa rasta bi bila i mnogo viša da nismo imali užasnu sušu koja nam je donela ukupno u poljoprivredi minus četiri. I sa svim tim stopama rasta će nam biti plus četiri - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da prerađivačka i građevinska industrija napreduju i da se nada da će i druge grane privrede u budućnosti moći tim tempom da napreduju.

- Mi mislimo da Izraelci imaju dobru luku u Evropi za svoja ulaganja, za svoje znanje, za svoj boravak - a to je Srbija - rekao je Vučić i dodao da će Izraelci moći da računaju na podršku kancelarije predsednika i Vlade Srbije.

Vučić je naglasio da je ponosan na prijateljstvo Srba i Izraelaca i naglasio da u Srbiji nikada nije bilo onih koji su pokazivali antisemitsko opredeljenje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić i Makron otkrili ploču na BG aerodromu povodom završetka radova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malina

    11. septembar 2024 | 14:33

    Izuzetno je pozitivno što Vučić ističe značaj privlačenja investicija i jačanja privredne saradnje.

  • Jeca

    11. septembar 2024 | 14:27

    Nadamo se da ce saradnja sa Izraelom rezultirati novim investicijama i daljim razvojom Srbije

  • Jelena

    11. septembar 2024 | 14:31

    Ovaj sporazum je od velikog znacaja za dalji ekonomski razvoj obe zemlje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>