• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka industrija u problemu, najveći sindikat traži povećanje plata od 7 odsto: Bez dogovora slede štrajkovi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

IG Metall poziva na povećanje od 7 odsto za oko 3,9 miliona zaposlenih tokom perioda od godinu dana

  • 1
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Najveći nemački industrijski sindikat IG Metall zahtevao je povećanje plata od 7% za skoro četiri miliona radnika u automobilskoj, električnoj i metalskoj industriji u zemlji, pošto su danas započeli pregovori. Sindikat je rekao da je spreman na štrajk uporedo sa pregovorima, potencijalno stvarajući veći pritisak na proizvođače koji su već suočeni sa pretnjom deindustrijalizacije, dok se najveća evropska ekonomija bori da ostane konkurentna kao poslovna lokacija.

Poslodavci koji učestvuju u pregovorima uključuju neka od velikih imena nemačke industrije, kao što su Siemens, Mercedes-Benz i BMW prenosi Rojters.

IG Metall poziva na povećanje od 7 odsto za oko 3,9 miliona zaposlenih tokom perioda od godinu dana i dodatnih 170 evra mesečno za pripravnike, ukazujući na više troškove života u evropskoj najvećoj ekonomiji.

Nemačka Bundesbanka projektuje da će inflacija doći na 2,8 odsto ove godine sa prošlogodišnjih 6 odsto.

Poslovno udruženje BDI je izjavilo da je oko 20% industrijskog stvaranja vrednosti u Nemačkoj ugroženo, navodeći visoke cene energije, nedostatak radne snage i manjak investicija.

Sindikati bi mogli da pozovu na štrajkove od 29. oktobra, kada ističe dogovor koji isključuje takve akcije.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: "Gledaćemo da penzije i pre januara podignemo na 11 odsto"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    14. septembar 2024 | 09:12

    Troskovi gradjana porasli 30%, tj oko 500€, a oni traze 7% tj 150€. Bas su fini ti sindikati, ali raja nece ni to dobiti jer 7% je rast plata u Nemackoj za period od 10 god. Za 40 god plate porasle 25%. Pre 40 god bile ( muska plata) 3000 maraka, danas retki srecnici imaju 2000€

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>