• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Šta ćemo da radimo ako ovo nećemo?" Novi porez na nekretnine u Hrvatskoj izazvao buru kod iznajmljivača

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjemveć plaćaju sijaset nameta

  • 0
Hrvatska more Split Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj su poznati obrisi poreza na nekretnine. Plaćaće ga većina ljudi koja ima više nekretnina a koliko će odlučivati gradovi i opštine. Ipak, neki vlasnici, iako imaju više nekretnina, od tog će nameta biti izuzeti.

Miljenka Jurčenko iznajmljuje apartmane a prvi je uredila pre osam godina. U međuvremenu Miljenka je sredila još jedan apartman, a za njih će uskoro morati da plaća dodatan porez.

- Mi plaćamo članarinu turističkoj zajednici, PDV na inostrane usluge, boravišnu taksu i porez na postelju, koji je prošle sezone porastao ni manje ni više nego 500 odsto! I sad još porez na nekretnine - kaže za Dnevnik.hr.

Koliko će iznositi porez na nekretnine, odlučivaće jedinice lokalne samouprave a računaće se po kvadratnom metru. Jedna od opcija je da bude između 1 i 10 evra. Unutar svakog mesta čelnici će moći da formiraju različite zone sa različitim iznosima poreza.

- Mi moramo merama koje će vlada preduzimati stvarati atmosferu koje će dovesti do smanjenja cena kvadrata, smanjenja najma - poručio je premijer Plenković.

Oporezivanje po vrednosti sada neće biti moguće jer registar stanovništva ne postoji.

- Mislim da u nam ovom trenutku trebaju najmanje tri godine, mi ćemo se i dalje držati postojećeg postupka - kaže Branko Bačić.

Upravo je u oporezivanju po vrednosti ključ, smatra ekonomski analitičar Damir Novotni.

- Razlike u vrednosti nekretnina su ogromne, između jadranske Hrvatske, gradova i mesta u istočnoj Hrvatskoj, zbog toga je to jednostavno nepravedno. Porez na nekretnine je pravedan porez, ako postoji dobar porez – to je najbolji porez jer jednostavno ide za tim da oporezuje one koji imaju više vrednosti u nekretninama- kaže ekonomski analitičar.

Za Miljenku ovakav porez  je destimulira da radi svoj posao.

- I sad ćemo svi dati u trajni najam, imaćemo stanova, a od čega će oni imati plate? Uopšte mi nije jasno, a i mi ćemo na biro jer šta ćemo da radimo ako ovo nećemo? Bićemo socijalni slučajevi? Nije nam jasno - kaže ona.

Izuzeci će biti nekretnine koje nisu useljive, nekretnine u dugoročnom najmu i kuće za odmor, preneo je Poslovni Dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>