• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blizu petine kapitala završava u ovom sektoru privrede, a iznenadiće vas koji je u grupi najmanje zaduženih

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki broj sektora je pretežno koristio pozajmljene izvore finansiranja kao dominantne

  • 0
Novac evri Foto: Shutterstock

Najveći broj sektora u 2023. godini je poslovao uz intenzivnije korišćenje finansijskih resursa, s tim da ih je najviše angažovao sektor prerađivačke industrije, koji poseduje više od petine ukupne poslovne imovine privrede i približno isto toliko kapitala, podaci su iz najnovijeg izveštaja Agencije za privredne resurse.

Najizraženiji rast finansijskih kapaciteta zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija, čija je poslovna imovina uvećana za 20,2%, a kapital za 18,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Veliki broj sektora je pretežno koristio pozajmljene izvore finansiranja kao dominantne, ali ima i onih koji su smanjili ukupan dug i preorijentisali se na sopstvene resurse. Najveće učešće u ukupnim obavezama privrede imao je sektor prerađivačke industrije, a na sopstvene izvore više se oslanjao sektor rudarstva, koji je i dalje u grupi najmanje zaduženih sektora.

Veliki sistemi angažovali su oko polovine finansijskih kapaciteta privrede, a pored toga kod njih je bio skoncentrisan i najveći deo ukupnih obaveza, ali sa druge strane i najviše sopstvenog kapitala. Imajući u vidu da se njihova struktura izvora finansiranja nije promenila, oni su uspeli da zadrže stepen ukupne zaduženosti gotovo na nivou iz prethodne godine, a blage pozitivne pomake postigla su i srednja i mala privredna društva, navodi se dalje na APR-u.

Ceo izveštaj možete pogledati ovde.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>