• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

XVII Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

B. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
TOP_ENERGY Foto: Uroš Marković

Stratešle promene nacionalne energetske politike, Novi Sad, 24-25. septembar 2024. godine

Nakon uspešno održanih šesnaest Međunarodnih foruma o čistim energetskim tehnologijama (Forum), posvećenih intenzivnom dugogodišnjem zajedničkom radu akademske zajednice, nosilaca inovativnih tehnoloških rešenja i potvrđenih tržišnih lidera, kontinuirano pruža značajna unapređenja i efekte. Iskreno verujemo, da ćemo i ove godine 24. i 25. septembra moći da delujemo u duhu naslova ovogodišnjeg foruma „STRATEŠKE PROMENE NACIONALNE ENERGETSKE POLITIKE“, i uz dvodnevni zajednički rad preko 300 učesnika doprinesemo izvršenju strateških nacionalnih ciljeva u domenu energetske bezbednosti.

Opredeljenje Programskog odbora ovogodišnjeg XVII Foruma, koji se održava pod tradicionalnim pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i u koorganizaciji Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Privredne komore Vojvodine i kompanije BK Tesla, je da tematski fokus bude ispoljen na jasnu identifikaciju ometajućih razloga za dalje ubrzavanje strateških procesa energetske tranzicije i inovativnih projekata Republike Srbije i njihovo efikasno prevazilaženje. Sve to sigurno vodi ka daljem bržem postizanju postavljenih nacionalnih, ali i zajedničkih regionalnih i evropskih interesa u ovoj oblasti. Ti ciljevi su jasno iskazani u strategiji razvoja energetike Republike Srbije i suštinski slede ciljeve EU, koji nude perspektivni i održivi inovativni pristup u postizanju boljih rezultata nacionalne energetske bezbednosti.

TOP_ENERGY Foto: Uroš Marković

Naša zajednička vizija fokusa ovogodišnjeg dvodnevnog rada Foruma je da predlozima novih energetskih politika, primerima dobre prakse i primenom novih tehnoloških rešenja i dostignuća naučnih i stručnih radova, podstaknemo inovativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji u našoj zemlji i na ovim prostorima. Time će se trajno povećati saradnja i razvoj energetike u zemljama regiona, i usmeravanje naše budućnosti ka kvalitetu i standardima projekcija EU energetske mape puta 2050. Ovogodišnja širina učešća velikog broja odgovornih i aktivnih subjekata energetske bezbednosti Republike Srbije je garancija konstruktivnog i afirmativnog rezultata rada Foruma.

Prilikom svečanog otvaranja XVII Foruma 24. septembra u velikoj sali Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, pored obraćanja najviših zvaničnika Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, predstavnika Agencije za energetiku Republike Srbije, članova diplomatskog kora i istaknutih pojedinaca, biće dodeljena tradicionalna priznanja „TOP ENERGY 2024“. Ovo jedinstveno priznanje se odlukom Saveta Foruma dodeljuje najuspešnije realizovanim projektima iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama jugoistočne Evrope u tekućoj godini, zaslužnim institucijama i pojedincima za njihov dugogodišnji posvećeni rad u oblasti energetike i čistih energetskih tehnologija, kao i za informisanje javnosti o razvojnim tokovima nacionalne energetike.

TOP_ENERGY Foto: Uroš Marković

U svim radnim sesijama dvodnevnog rada Foruma, biće prezentovano preko 50 stručnih radova i prezentacija, uz aktivne diskusije o predloženim optimalnim rešenjima. Konačni zajednički zaključci Foruma ponudiće jasne poruke o mogućem bržem održivom razvoju energetskog sektora u Srbiji i regionu i ubrzavanju procesa energetske tranzicije, u složenim uslovima aktuelne geopolitičke i energetske krize. Za učešće u radu Forumu potrebna je samo prijava bez naplate kotizacije.

Očekujemo vas u Novom Sadu, sa željom da kreativnim i inicijativnim zajedničkim radom podržimo sveukupne napore u energetskoj tranzicije Republike Srbije.

(Telegraf Biznis/PR)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>