• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren četvrti "EV Dejs" u Novom Sadu, premijer Vučević poručio: Nemojte da budemo naivni i promašimo šanse

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kao što vidite svi očekuju rast plata, rast penzija, više kilometara auto-puteva, da kupujemo vozila na električni pogon, a sve vreme moramo da vodimo računa o zdravlju građana i zaštiti životne sredine i njenom unapređenju. Tako politički i zreo narod mora da razmišlja", poručio je premijer

  • 0
Miloš Vučević Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Pod kupolama Novosadskog sajma, četvrti put po redu organizovan je dan posvećen električnim vozilima, EV Dejs, a manifestaciju je otvorio premijer Miloš Vučević.

On je naglasio da manifestacija ima širi karakter te da nije samo pitanje promocije novih električnih vozila.

- Ovo je i prilika da se razgovara o svim pitanjima i ideja je zaživela. Pričamo o električnim vozilima, hibridnim motorima, pričamo o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i životnu sredinu, a da se istovremeno ekonomski razvijamo. Ono o čemu je predsednik Republike pričao pre neki dan, a mislim da nije dovoljno medijski ispraćeno, suštinski je najvažnije. On je izvršio kratku opservaciju četiri i ulazak u petu industrijsku revoluciju i naše istorijske okolnosti koje su nas pratile od toga da je Srbija pod tadašnjom Otomanskom okupacijom, promašila ili preskočila prvu industrijsku revoluciju, nešto kasnije ušla u drugu i treću. U četvrtu smo nešto brže ušli na polju informacionih komunikacija, naučno-tehnološkog parka i veštačke inteligencije. Nije više pitanje četvrte industrijske revolucije, nego pete. Naša država ne sme da dozvoli sebi da promašimo tu raskrsnicu da ponovo izgubimo godine, decenije, a ponekad i vekove, sa pogrešnim odlukama- rekao je Vučević.

On je naveo da je pre svega, pitanje energetske održivosti i energetske samostalnosti.

- Treba da damo odgovor sebi kako Srbija treba da se razvija dalje, čuvajući zdravlje građana, planine, ravnice, vode. Ovo su najvažniji uslovi. A treći je ekonomski razvoj države. Kao što vidite svi očekuju rast plata, rast penzija, više kilometara auto-puteva, da kupujemo vozila na električni pogon, a sve vreme moramo da vodimo računa o zdravlju građana i zaštiti životne sredine i njenom unapređenju. Tako politički i zreo narod mora da razmišlja. Ovo nije pitanje samo promocija usluge, već i traganje za odgovorima. Sutra ovde imaju interesantan panel, pitanje rudarstva i zaštite životne sredine, pitanje minerala i ruda. Jako je dobro što su učesnici koji imaju različite stavove po tom pitanju prihvatili da razgovaraju. To nam treba. Nemojte da budemo naivni kao država i narod i promašimo neke šanse. Svet se ubrzano razvija, a veštačka inteligencija ne sme da bude protivnik čoveku i da ga zameni. Ona mora da bude alat čoveku da živi bolje. U centru života mora da bude čovek. To je suština. Dobro je što smo se kao društvo otvorili i da se o ovome priča glasnije i jasnije. Ništa se neće raditi preko noći. Govorim o suštinskim odlukama za našu državu - istakao je on.

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>