• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom hotelu je Tito imao sobu, a sada se prodaje budzašto: Ponos Jugoslavije ide na doboš po sniženoj ceni

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hotel može da primi i do 120 gostiju, a u njemu su boravili brojni poznati i moćni ljudi

  • 1
Hotel Internacional Zenica SFRJ Foto: Shutterstock, Google Maps

Ponovo je oglašena prodaja hotela Internacional u Zenici po sniženoj ceni. Naime, stečajni upravnik Jasmin Hadžirašidović oglasio je prodaju hotela sa pripadajućim zemljištem po početnoj ceni od 6.976.800,00 KM, odnosno 3,565,704.34 evra.

Prijave ponuđača ispod početne cene neće biti razmatrane.

Ukoliko bude prijavljeno više kupaca, pristupiće se licitaciji. Početna cena licitacije biće najviša ponuđena cena, a iznos za koji će se povećavati je 5% iznosa od najviše ponuđene cene.

Iznos od 50.000 KM depozita ponuđači treba da uplate najkasnije do 1. oktobra 2024. godine, a prijave se primaju do 14 sati istog dana.

Tri dosadašnje prodaje hotela Internacional nisu bile uspešne, podseća Indikator.ba.

Hotel je na prve dve licitacije prodavan po ceni od 9.180.000 KM, odnodno 4,691,716.23 evra, a potom je ona u aprilu ove godine snižena na 7.344.000 KM, ili 3,754,122.55 evra. Kupca, međutim, nije bilo.

Hotel Internacional je otvoren 1978. godine kako bi ugostio visoke državne i privredne delegacije koje su dolazile u Jugoslaviju radi sklapanja dogovora sa Železarom.

Mogao je da primi do 120 gostiju, a među njima su bili brojni poznati i moćni ljudi. Prilikom posete zeničkoj Železari i Josip Broz Tito je boravio u ovom hotelu, gde je imao i dvoetažni apartman.

Prilikom otvaranja, hotel je bio luksuzno opremljen, u potpunosti klimatizovan, imao je saunu, fine restorane, kao i brojna umetnička dela.

Prvi put je bio ponuđen na prodaju u avgustu 2018. godine.

Čuveni fotograf, Rob T Har je nedavno posetio hotel Intenacional, a na svom Instagram profilu otkrio je u kakvom je zapravo stanju.

- Brutalističko remek-delo, hotel Internacional u Zenici, Bosni. Ovaj hotel je napušten, ali ga čuvaju bivši zaposleni. Veoma, veoma luksuzan hotel iz sedamdesetih godina idalje je u originalnom stanju, sa netaknutom unutrašnjošću. Tito je ovde imao svoju spavaću sobu. Dizajnirao ga je zaista briljantni bosanski arhitekta Slobodan Jovandič 1978. godine, koji je dve godine ranije projektovao i čuvenu zgradu Lamela, takođe u Zenici. Unutrašnjost je fantastična - poručio je on.

" target="_blank">

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija MV Investment iz Beograda kupila hotel Jugoslaviju za 3,17 mlrd din

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    14. septembar 2024 | 04:06

    To je lep hotel, ali je na totalno promašenoj lokaciji. Čak je i skup: 3.5 miliona evra... A treba i totalno renoviranje, zapušten je "na mrtvo". Pogrešna investicija iz "Tri karte za Holivud".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>