• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene novogradnje ubrzano padaju i opet nema kupaca: Kina se suočava sa najgorim podacima u prethodnih 9 godina

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investicije u nekretnine opale su za 10,2%, dok je prodaja stanova opala za 18,0% u prvih osam meseci

  • 0
kina-nekretnine Foto: Shutterstock

Cene novih stanova u Kini opale su najbržim tempom u više od devet godina u avgustu, pokazuju zvanični podaci objavljeni u subotu, dok mere podrške nisu uspele da podstaknu značajniji oporavak u sektoru.

Cene novih stanova bile su niže za 5,3% u odnosu na prethodnu godinu, što je najbrži pad od maja 2015. godine, u poređenju sa padom od 4,9% u julu, prema proračunima Rojtersa zasnovanim na podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Na mesečnom nivou, cene novih stanova su opale četrnaesti mesec zaredom, smanjene za 0,7%, što je u skladu sa padom u julu. Tržište nekretnina se i dalje bori sa duboko zaduženim razvojnim kompanijama, nekompletnim stanovima i opadajućim poverenjem kupaca, što opterećuje finansijski sistem i ugrožava cilj rasta ekonomije od 5% za ovu godinu.

Anketom Rojtersa se predviđa da će cene stanova u Kini pasti za 8,5% u 2024. godini, a da će opasti za 3,9% u 2025. godini, dok se sektor bori da se stabilizuje.

Tržište nekretnina u Kini još uvek je u procesu postepenog dostizanja dna, jer će potrajati neko vreme dok se potražnja kupaca, prihodi i poverenje oporave, rekao je Zhang Dawei, glavni analitičar agencije za nekretnine Centaline.

Investicije u nekretnine opale su za 10,2%, dok je prodaja stanova opala za 18,0% u prvih osam meseci, prema zvaničnim podacima objavljenim takođe u subotu.

Kineski donosioci odluka pojačali su napore da podrže sektor, uključujući smanjenje kamatnih stopa na hipotekarne kredite i smanjenje troškova kupovine stanova, što je delimično oživelo potražnju u velikim gradovima. Manji gradovi, koji se suočavaju sa manjim ograničenjima pri kupovini stanova i imaju visoke nivoe neprodatih zaliha, posebno su ranjivi, što naglašava izazove s kojima se vlasti suočavaju u balansiranju potražnje i ponude u različitim regionima.

Od 70 gradova koje je istraživao NBS, samo dva su prijavila rast cena stanova kako na mesečnom, tako i na godišnjem nivou u avgustu.

- S obzirom na naše viđenje pogoršanja usporavanja rasta usled novih protivvetrova u drugoj polovini godine, očekujemo da će Peking na kraju biti primoran da služi kao 'graditelj poslednje instance' direktnim finansiranjem odloženih stambenih projekata koji su već preprodati - navodi Nomura u istraživačkom izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>