• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbegli katastrofu za dlaku: Kanadska najveća avio-kompanija ostaje u igri, evo šta je bilo po sredi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeli su da sklope dogovor

  • 0

Air Canada i sindikat koji predstavlja njene pilote postigli su dogovor o radnom sporazumu koji bi trebalo da spreči obustavu rada najveće kanadske avio-kompanije.

Pregovori između kompanije i Asocijacije pilota aviona rezultirali su preliminarnim, četvorogodišnjim kolektivnim sporazumom, saopštila je avio-kompanija u izjavi u ranim nedeljnim satima.

Planirani sporazum priznaje doprinos pilota koji lete za Air Canada i Air Canada Rouge, dok uspostavlja novi okvir za rast kompanije. Uslovi će ostati poverljivi dok ih ne ratifikuju članovi sindikata i ne odobri upravni odbor kompanije u narednih mesec dana, navela je avio-kompanija.

Sindikati pilota su saopštili da je Upravni odbor Air Canada Master Executive Council glasao za odobravanje preliminarnog sporazuma u ime više od 5.400 pilota Air Canada. Nakon pregleda i ratifikacije od strane većine članova, očekuje se da će sporazum generisati dodatnih 1,9 milijardi dolara za pilote tokom trajanja sporazuma, navodi sindikat u saopštenju, a prenosi AP.

- Dok je put do ovog sporazuma bio izuzetno dug, dosledna angažovanost i jedinstvena odlučnost naših pilota bili su katalizator za postizanje ovog ugovora - izjavila je Šarlin Hudi, predsednica upravnog odbora, u saopštenju.

- Nakon nekoliko uzastopnih nedelja intenzivnih pregovora, postignut je napredak u nekoliko ključnih pitanja uključujući naknade, penzije i radna pravila.

Avio-kompanija i njeni piloti bili su u pregovorima o ugovoru više od godinu dana. Piloti su tražili plate konkurentne njihovim američkim kolegama, ali Air Canada i dalje beleži rekordne profite dok očekuje da piloti prihvate naknade ispod tržišnih, navodi sindikat.

Obe strane su mogle da izdaju obaveštenje o štrajku ili obustavi rada od 72 sata počevši od nedelje. Avio-kompanija je rekla da bi obaveštenje aktiviralo njen trodnevni plan zatvaranja i započelo odbrojavanje do potpune obustave rada koja bi počela 18. septembra.

Portparol Air Canada, Kristof Henebel, ranije je rekao da je avio-kompanija posvećena pregovorima, ali da se suočava sa zahtevima sindikata za plate koje kompanija ne može da ispuni.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>