• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evrozona u julu zabeležila suficit od 21,2 milijarde evra u trgovini robom

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci za avgust biće objavljeni 17. oktobra

  • 0
kamioni, brodovi, trgovina, poslovanje Foto: Shutterstock/Travel mania

Evrozona je, prema prvim preliminarnim procenama, u trgovini robom sa ostatkom sveta u julu zabeležila suficit od 21,2 milijarde evra, objavio je danas Evrostat.

Kako se navodi, evrozona je prethodno u junu zabeležila nešto veći suficit u iznosu od 21,7 milijarde evra, a aktuelni rezultat je posledica nešto većeg deficita u trgovini energentima i sirovinama.

Vrednost izvoza robe iz evrozone u ostatak sveta u julu 2024. godine je iznosila 252 milijarde evra, što predstavlja rast za 10,2 odsto međugodišnje, dok je uvoz istovremeno porastao za četiri odsto međugodišnje na 230,8 milijardi evra.

U periodu od januara do jula ove godine evrozona je zabeležila trgovinski suficit od 127,7 milijardi evra, dok je u istom periodu lane zabeležen mnogo manji suficit od 3,7 milijardi evra, navodi Evrostat.

Evropska unija je u julu imala trgovinski suficit od 19,1 milijardu evra u trgovini robom, dok je u istom mesecu 2023. zabeležen suficit od 4,9 milijardi evra.

Vrednost izvoza robe iz Evropske unije u ostatak sveta u julu je iznosila 230,2 milijarde evra, što je 11,6 odsto više nego u istom mesecu lane, dok je vrednost uvoza u EU porasla za 4,8 odsto međugodišnje na 211,1 milijardu evra.

Podaci za avgust biće objavljeni 17. oktobra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>