• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Elektrodistribucija Srbije ugradila više od 520.000 pametnih brojila uz pomoć EU

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrednost brojila je 110 miliona evra

  • 0
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

Elektrodistribucija Srbije (EDS) ugradila je više od 520.000 pametnih brojila za industriju i domaćinstva u Beogradu i Novom Sadu uz pomoć EU u iznosu od 110 miliona evra.

V.D. direktor Elektrodistribucije Srbije Biljana Komnenić rekla je za RTS sa Savetovanja CIRED Srbija na Kopaoniku da su pametna brojila ugrađivana tamo gde su najveći protoci električne energije, a stara brojila menjana su pametnim brojilima u Novom Sadu i Beogradu i da je projekat koštao 110 miliona evra.

- Projekat je koštao 110 miliona evra i finansiran je iz donacija EU, projekat nastavljamo dalje, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) imamo kredit od 40 miliona evra za ugradnju 200.000 brojila i od Evropske investicione banke (EIB) kredit od 80 miliona evra za ugradnju još 400.000 pametnih brojila -  rekla je Komnenić.

Kako je saopštila, plan je da završetkom te tri faze uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB na mreži bude oko 1,1 miliona pametnih brojila, odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja u Srbiji, a EDS planira da do kraja decenije Srbija ima 80 odsto pametnih brojila.

- Svakodnevno se radi na preventivnom održavanju i EDS je spremna za predstojeću zimu, u protekle dve godine uložili smo 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže, posebno u područjima koja su bila ugrožena snegom, a to je distributivno područje Kraljeva, Kragujevca i Niša - naglasila je Komnenić.

Ona je rekla da je zamenjeno više od 30.000 drvenih stubova betonskim, kao i da je pored izgradnje trafostanica rekonstruisano 2.500 kilometara nadzemne mreže kako bi se pripremili za zimu.

Komnenić je istakla da je stari sistem zamenjen jedinstvenim softverskim programom i da priključenje legalnih objekata ide preko CEOP-a i da je trenutno samo 50 nerešenih predmeta kod EDS kao obrađivača.

- Formirali smo sektor za kontrolu rada i nadamo se da će u narednom periodu priključenje biti i mnogo brže - rekla je Komnenić.

Dodala je da kod nelegalnih objekata postoje i problemi vezani za lokacije, jer nalaze i u nacionalnim parkovima i zonama zaštite prirode.

- Nas su opštine obavestile da imamo 30.000 zahteva za priključenje nelegalnih objekta, međutim, samo njih 6.000 je platilo priključak, a 5.000 smo priključili - istakla je Komnenić.

Ona je rekla da u Beogradu postoji čak 20.000 zahteva za priključenje na mrežu.

- U Beogradu imamo specifičan problem, u nekim slučajevima to su već useljene zgrade, za koje su stanari platili sve, a investitori se ne pojavljuju da regulišu priključak - zaključila je Komnenić.

Na Kopaoniku se od 16. do 20. septembra održava 14. Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama u organizaciji Nacionalnog komiteta CIRED Srbija, a biće prisutno više od 800 učesnika iz zemlje i regiona.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Mobilna aplikacija EPS "Uvid u račun" na usluzi potrošačima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>