• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo u kom slučaju grejna sezona može da počne ranije u Beogradu

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve što treba da znate o grejnoj sezoni: Ko je odgovoran za vaše radijatore i kada ne plaćate grejanje?

  • 0
grejanje Foto: Schutterstock

Kiša i hladno vreme poslednjih dana uveliko su najavili predstojeću grejnu sezonu. Kao i prošle godine, grejna sezona zvanično počinje za manje od mesec danas, odnosno 15. oktobra i trajaće do 15. aprila.

Kako se navodi na internet platformi JKP "Beogradske elektrane", u izuzetnim situacijama, a u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu.

U slučaju da i posle 3. maja Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu, rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove energetike, može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi.

Gas, grejanje, majstor, radijator Foto: Shutterstock

Priprema i provera sistema

Po završetku grejne sezone, u cilju pripreme sistema za narednu grejnu sezonu komunalno preduzeće obavlja remont i sprovodi planirane investicije u energetskim objektima sistema daljinskog grejanja. Radovi u proizvodnom i distributivnom sistemu, kao i u toplotnim predajnim stanicama moraju biti završeni do 30. septembra tekuće godine.

Od 1. do 10. oktobra obavlja se proba funkcionisanja celokupnog sistema daljinskog grejanja.

Ko je odgovoran za vaše radijatore?

Za održavanje unutrašnjih grejnih instalacija u stambenim objektima odgovoran je vlasnik istog, odnosno organ upravljanja zgradom (stambena zajednica). Poslove održavanja vlasnik objekta posebnim ugovorom poverava komunalnom preduzeću, drugom privrednom društvu ili preduzetniku koji je registrovan za obavljanje te vrste delatnosti.

Zamenu radijatora obavlja vlasnik stana o sopstvenom trošku.

Koliko traje grejni dan?

Grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima ( 11. novembar, 15. i 16. februara) od 7 do 22 časa. Pri niskim spoljašnjim temperaturama vazduha u cilju zaštite energetskih objekata i opreme sistema daljinskog grejanja ili postizanja propisanih temperatura, komunalno preduzeće je dužno da produži grejni dan ili da neprekidno snabdeva tarifne kupce toplotnom energijom, a da pri tome racionalno gazduje energijom.

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, između 6. i 7. januara i između 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18.00h niža od +1 stepen Celzijusa i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha u vremenu od 22.00 do 06.00h su niže od 0 stepeni Celzijusa, proizvodnja toplotne energije traje kontinuirano 24 časa.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Kolika je propisana temperatura stambenog prostora?

JKP "Beogradske elektrane" dužne su da u stambenim prostorijama postižu i održavaju sledeće temperature: u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, predsobljima, degažmanima i kuhinjama 20 stepeni Celzijusa; u toaletima (poseban) 15 stepeni; kupatilima (posebna i sa toaletom) 22 stepena; garažama 5 stepeni; ateljeima 20 stepeni Celzijusa. Dozvoljeno odstupanje temperature u odnosu na propisane je + /-  jedan stepen.

Zašto neki grejanje plaćaju tokom cele godine?

Da bi se ravnomerno opteretio kućni budžet građana, odlukom Skupštine grada Beograda, potrošačima koji paušalno plaćaju grejanje omogućeno je da troškove za grejanje koji se ostvare u toku grejne sezone izmiruju putem 12 jednakih mesečnih rata.

Kada korisnik nije dužan da plaća grejanje?

U slučaju da je izmerena temperatura u stambenim prostorijama iznosi 12 stepeni Celzijusa i manje, tarifni kupac ne plaća isporučenu toplotnu energiju za vreme trajanja navedenih okolnosti. Za sve ostale temperature koje su ispod propisanih vrednosti za svaki stepen niže cena grejnog dana se umanjuje za po 5 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>