• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić pozvao lokalne samouprave da se prijave za obnovu lokalnih puteva

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti maksimalno pet pojedinačnih projekata, odnosno pet putnih pravaca

  • 0
Goran Vesić obišao radove na Moravskom koridoru Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je danas jednice lokalne samouprave i gradske opštine da izvrše identifikaciju potreba za rehabilitaciju i modernizaciju postojećih lokalnih puteva na svojim teritorijama u cilju unapređenja ravnomernog ekonomskog razvoja i smanjenja regionalne neujednačenosti.

Ministar Vesić je istakao da će se lokalni putevi obnavljati iz više izvora kako iz kreditnih sredstava evropskih banaka tako i programa koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić u okviru koga će u rekonstrukciju lokalnih puteva biti uložena milijardja evra u naredne četiri godine.

- Prema planu predsednika Vučića naredne četiri godine ulagaćemo 250 miliona evra godišnje što je rekonstrukcija oko 2.000 km lokalnih puteva godišnje odnono 8.000 km za četiri godine - rekao je ministar Vesić.

Lokalna putna infrastruktura igra ključnu ulogu u ravnomernom ekonomskom i regionalnom razvoju, posebno u veoma nerazvijenim područjima, rekao je Vesić i pojasnio da su pozivom obuhvaćeni isključivo postojeći lokalni putevi kod kojih su svi imovinsko pravni odnosi rešeni i koji usled višegodišnjih eksploatacija imaju potrebu za rehabilitacijom i modernizacijom.

Ministar je naveo da jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti maksimalno pet pojedinačnih projekata, odnosno pet putnih pravaca koji se odnose na rehabilitaciju i modernizaciju lokalnih puteva.

Kako je dodao, procenjena vrednost radova svakog pojedinačnog projekta ne sme da bude manja od 30 miliona dinara, dok procenjena ukupna vrednost svih pojedninačnih prijavljenih projekata ne sme biti veća od 900 miliona dinara, osim ako nema posebnih tehničkih opravdanja u smislu povezivanja lokalnih puteva sa mrežom državnih puteva ili rehabilitacije/modernizacije lokalnih puteva koji povezuju prirodna i kulturna dobra, a u tom slučaju se od jedinice lokalne samouprave može tražiti dodatno obrazloženje.

Prijave se vrše popunjavanjem prijavnog obrasca, a sve informacije u vezi poziva mogu se dobiti putem mejl adrese lokalni_putevi@mgsi.gov.rs.

Podnosilac prijave je potrebno da dostavi prijavni obrazac sa podacima o pojedinačnim projektima na teritoriji JLS, prijavni obrazac potpisuje ovlašćeni predstavnik JLS, obrazac se skenira i kao PDF prilog dostavlja na mejl lokalni_putevi@mgsi.gov.rs.

Vesić je rekao da će se selekcija i rangiranje pojedinačnih projekata vršiti na osnovu više kriterijuma među kojima su stepen razvijenosti JLS, površina opštine, broj stanovnika, dužina opštinskih puteva i ulica na teritoriji opštine, realizovani budžeti za izgradnju, rehabilitaciju i modernizaciju opštinskih puteva i ulica u prethodnih pet godina i procena potreba za rehabilitaciju i modernizaciju lokalnih puteva u narednih pet godina, kao i obim radova i vrednost svih pojedinačnih projekata i uticaja projekata na lokalni razvoj i demografiju.

Rok za dostavu prijava je 21. oktobar ove godine, do 18 časova, a prijavni obrazac može se preuzeti na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Telegraf Biznis)

Video: Na teritoriji opštine Sopot radi se 18 kilometara puteva: "Podižemo komfor života građana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>