• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD prave strateške rezerve nafte: Žele da kupe šest miliona barela dok je cena povoljna

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka banka Morgan Stenli je ovog meseca potvrdila da očekuje dalji pad cena nafte Brent u četvrtom kvartalu 2024. godine

  • 0
SAD nafta Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države nameravaju da kupe do šest miliona barela nafte za sopstvene strateške rezerve dok su cene ovog energenta na svetskim tržištima relativno niske.

Vašington želi da popuni rezervoare pošto je u 2022. prodao čak 180 miliona barela nafte da bi osigurao globalno snabdevanje nakon početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija na rusku naftu, prenosi Rojters.

Nove količine nafte će biti isporučene SAD u prvim mesecima 2025. godine, na tajnoj lokaciji u američkoj saveznoj državi Luizijana.

Eksperti očekuju da će cene nafte u svetu i nadalje padati do kraj godine.

Američka banka Morgan Stenli je ovog meseca potvrdila da očekuje dalji pad cena nafte Brent u četvrtom kvartalu 2024. na oko 75 dolara po barelu zbog najavljenog viška na tržištu, preneo je Blumberg.

Na tržištu će se uskoro pojaviti suficit usled rastuće ponude proizvođača, kako onih iz naftnog kartela OPEK plus, tako i iz drugih organizacija, tvrdi banka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>