• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Velikoj Britaniji se priprema otvaranje prvog rudnika litijuma: Osam godina od najave projekta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko se ispune planovi, rudnik u Kornvolu mogao da isporučuje na godišnjem nivou 20.000 tona litijuma

  • 0
velika britanija, zastava Foto: Unsplash

U britanskoj regiji Kornvol početkom godine počelo je sa radom demonstranciono postrojenje za preradu litijuma, što je osam godina od najave projekta, prvi vidljivi korak ka otvaranju rudnika, prenosi Demostat.

Kako se navodi, projekat je pokrenula startap kompanija Cornish Lithium, a podržala ga je državna Britanska banka za infrastrukturu i vodeće rudarske kompanije.

Nalazište se nalazi u regiji Kornvol koja je nekada bila globalni centar rudarenja, ali je nakon gašenja poslednjeg rudnika postala jedna od najsiromašnih oblasti u zemlji.

Komercijalna proizvodnja litijuma po dve metodologije, iz geotermalnih voda i iz stena, trebalo bi da počne krajem naredne godine, čime bi Velika Britanija dobila svoj prvi rudnik litijuma.

Procenjuje se da bi do kraja decenije, ukoliko se ispune planovi, rudnik u Kornvolu mogao da isporučuje na godišnjem nivou 20.000 tona litijuma, što je dovoljno za baterije 500.000 električnih vozila ili trećinu ukupne britanske proizvodnje automobila.

Za potrebe istraživanja, u prvoj fazi projekta, prikupljeno je 67 miliona dolara kao deo većeg paketa od 210 miliona dolara, kojima bi se ubrzala realizacija projekta, dok bi konačna računica za pokretanje rudnika iznosila 728 miliona dolara.

Planovi su, usled nedostatka sredstava, sredinom prošle godine dovedeni u pitanje, nakon čega je Cornish Lithium zasnovao konzorcijum sa kompanijom Imeris i time rešio pitanje finansija.

U Cornish Lithiumu tvrde da su "fokusirani na inovativne metode ekstrakcije za proizvodnju čistog litijuma, uz nisku potrošnju vode i energije", jer između ostalog, na lokacijama gde su planirana postrojenja, ima obilje sunca i vetra.

Uz to, proces izdvajanja litijuma iz termalnih voda podrazumeva njihovo zagrevanje do temeprature od 70 do 80 stepeni Celzijusa, pa su iz kompanije najavili da će ta toplota moći da se koristi za grejanje u okolnim industrijama i naseljima.

Rudarska kompanija Imeris, koja je sa britanskim startapom Cornish Lithium ušla u konzorcijum za otvaranje rudnika u Kornvolu, radi i na projektu otvaranja rudnika litijuma u središnjoj Francuskoj, navodi Demostat.

Dodaje se da su u Evropi, osim toga, u fazi početnih projekata još dva ležišta - jedno u austrijskim Alpima, a drugo u severnoj portugalskoj regiji Barozo.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>