• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje dinamičko testiranje brze pruge Novi Sad-Subotica do državne granice

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dinamička testiranja obavljaće se svakodnevno, a testiraće se koloseci, kontaktna mreža i ugrađeni sistem bezbednosti ETCS - nivo 2

  • 0
Voz Foto: Denis Belitsky/Shutterstock

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da dinamičko testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica za brzinu od 200 kilometara na čas počinje sutra, 23. septembra i trajaće do 10. oktobra.

Kako se navodi, dinamičko ispitivanje treba da potvrdi da je nova brza pruga spremna za saobraćaj vozova, a finalni izveštaj sa testiranja očekuje se najkasnije do 8. novembra ove godine.

Na ovoj deonici u navedenom periodu neće se odvijati drugi železnički saobraćaj.

U saopštenju se dodaje da će testiranje obavljati Nemačke železnice, odnosno merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsche Bahn Systemtechnik", iste kompanije koja je obavljala i dinamičko ispitivanje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Dinamička testiranja obavljaće se svakodnevno, a testiraće se koloseci, kontaktna mreža i ugrađeni sistem bezbednosti ETCS - nivo 2.

U zavisnosti od vrste ispitivanja, testiranja će se obavljati i elektromotornim putničkim garniturama Štadler.

- Prema pripremljenom rasporedu, kompanija Deutsche Bahn Systemtechnik, u zavisnosti od vrste ispitovanja, planira da dnevno sprovodi od dve do osam test vožnji voza, u oba smera. Svakoga dana pre ispitivanja i polaska test voza, vršiće se vizuelni pregled cele deonice motornom drezinom - navodi se u saopštenju.

Infrastruktura železnice Srbije upozorava da je u navedenom periodu zabranjeno i opasno prisustvo građana u železničkim stanicama, odnosno na kolosecima i peronima duž deonice na kojoj se obavlja ispitivanje, jer, kako se ističe, nepoštovanjem ovih pravila građani direktno mogu da ugroze sopstveni život, kao i bezbednost železničkog saobraćaja tokom testiranja pruge.

Precizira se i da će duž cele deonice za vreme dinamičkog ispitivanja biti raspoređeno osoblje izvođača radova konzorcijuma Kineskih železnica i Infrastrukture železnice Srbije, a biće pojačano i prisustvo pripadnika MUP-a.

- Važno je napomenuti da je u okviru realizacije projekta na celoj deonici pruge od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom izvršeno denivelisanje ukrštanja drumskog i železničkog saobraćaja, tako da na čitavoj deonici ne postoje putni prelazi u nivou - navedeno je u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>