• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović: Do 2030. godine 45 odsto energije dobijaćemo iz obnovljivih izvora

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojen je nacionalni klimatski plan, sa vizijom razvoja da do kraja decenije imamo 45 odsto energije iz obnovljivih izvora energije

  • 0
Dobravka Đedović Handanović Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će do 2030. godine Srbija 45 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora.

Ona je na otvaranju konferencije "OIE 2024" u Vrdniku rekla da je usvojen nacionalni klimatski plan, sa vizijom razvoja da do kraja decenije imamo 45 odsto energije iz obnovljivih izvora energije.

- Planiramo da do 2030. imamo novih 3,5 GW iz vetroelektrana i sunca - rekla je Ðedović Handanović.

Dodala je da moraju da se stvaraju uslovi za solarne elektrane, kao i da će razvoj sektora OIE biti dodatno podstaknut saradnjom na međunarodnom nivou.

- Možemo da budemo ponosni na sve što smo uradili u prethodnih 12 meseci. Uspešno smo sproveli prve aukcije za tržišne premije koje su najveće održane u našem regionu, rezultat je više od 716 MW i više od milijardu evra ulaganja -  kazala je ministarka.

Ðedović Handanović rekla je i da Srbija trenutno na mreži ima 753 MW elektrana, a da očekuje da do 2026. taj broj poraste na 1500 MW, što je 33 puta više nego 2012. godine.

- Verujem da ste upoznati sa izmenama u zakonu o energetici, one su važne zbog boljeg funkcionisanja zelene energije i prihvaćena su mnoga rešenja. Nov zakon će nam omogućiti spajanje sa tržištem električne energije Evropske unije - podvukla je Ðedović Handanović.

Miloš Colić iz Obnovljivih izvora energije rekao je da je to najvažniji posao koji civilizacija ima, te da je impresioniran stručnjacima u našoj državi.

- Ambijent ne smeju da kvare bilo kakve nedoslednosti. Nesigurnost odvraća svakog investitora. Rastemo, razvijamo se, vredni smo i učimo. 46 članova ovog društva, zbog svih odgovora koje smo dali i pitanja koje smo postavili, moramo zajedno - rekao je Colić.

Colić je najavio i novi OIE vodič i istakao da nije sve u brojevima već u nematerijalnim ulaganjima jer ona zahtevaju posvećenost.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Masdar iz Abu Dabija Mohameda Džamala al Ramahija, zelena energija je budućnost.

- Sa srpskom vladom koja je fokusirana na razvoj, Srbija će imati jednu od ključnih uloga kada govorimo o zelenoj energiji. Masdar je želeo da se OIE projekti razvijaju na Zapadnom Balkanu i ostaje posvećen Srbiji - kazao je Al Ramahi.

Prvog dana konferencije dodeljene su i plakete najzaslužnijima za razvoj sektora zelene energije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>