• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Albanci prodaju svoje čuveno čudo od hamama u Mitrovici: Traže 1,5 milion evra, isplivale slike, pun je vlage

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nalazi se u privatnom vlasništvu i zaštićena je zakonom

  • 0
prodaja hamama hamam Foto: Shutterstock, Wikimedia/Genti Behramaj

"Na prodaju se nudi Hamam zajedno sa delom parkinga pozadi, sa lokacijom u centru grada" prva je rečenica oglasa koji oglašava prodaju zakonski zaštićenog spomenika, zemljišta od 15 ari. Cena za ovakav spomenik je prava sitnica: 1,6 miliona evra. Ovo nije prvi put da se objekat od kulturnog značaja sa privatnim vlasnicima stavlja na prodaju. U slučaju Starog Hamama, jednog od obeležja Kosovske Mitrovice,  lokalne institucije u zemlji ne znaju ništa.

Svako ko ima 1,6 miliona evra i želi da kupi spomenik iz XVIII veka sa 15 ari zemljišta u srcu Kosovske Mitrovice to može učiniti sada. Kako prenosi KOHA, 2022. godine u Hamam je uloženo skoro 90 hiljada evra od strane lokalnih institucija. Dok aneks služi kao restoran, deo Hamama nema nikakvu namenu.

Održavanje Starog Hamama je stari problem, vlaga je uvek uvek bila tema za sebe a čak je i lim sa krova bio kraden te su vlasnici imali stalne pritužbe.

- Na prodaju se nudi Hamam zajedno sa delom parkinga pozadi, na lokaciji u centru grada. (Biznis-restoran nije na prodaju). Sadrži dvospratnu zgradu: Hamam grada i parking pozadi. Objekat ima veoma povoljan orijentaciju i izlaz ka glavnoj ulici, ali i pozadi ka ulici gimnazije. Ima dovoljno prostora, ukupna površina objekta, zajedno sa delom pozadi, iznosi 15 ari - stoji u opisu ponude koju je objavila jedna agencija za promet nekretninama u Kosovskoj Mitrovici.

- Objekat i zemljište imaju vlasnički list i kupoprodajni ugovor se sklapa kod notara - piše u oglasu.

Agent koji je stavio spomenik na oglas, Arban Peci, rekao je da zainteresovanim kupcima mora da objasni da na ovoj imovini ne mogu da grade druge objekte bez dozvole od lokalnih institucija koje brinu o objektima od kulturnog značaja.

- Uvek im to objašnjavam, jer želim da budem iskren prema zainteresovanima - kaže on.

On je prošle godine posredovao u prodaji druge privatne imovine koju tzv država Kosovo štiti kao kulturno nasleđe. Reč je o "Kući Islama Shipolija". Međutim, u ovom slučaju, KOHA je saznala da su vlasnici obavestili institucije o nameri, a institucije su pokazale da nemaju interes da kupe, već da eventualna prodaja bude realizovana uzimajući u obzir pravne aspekte imovine pod zaštitom države. Zakon o kulturnom nasleđu uglavnom reguliše ovo pitanje.

Starom Hamamu je više puta ukradena limena površina na krovu. U 2022. godini država je investirala 89.963 evra u ovaj prostor. Ova suma se nalazi u Zakonu o budžetskim preraspodelama za ovu godinu. Takođe, ovde su predviđena i dodatna ulaganja od 100.000 evra.

- Kulturno nasleđe može se prodati, naslediti ili pokloniti samo unutar teritorije tzv Kosova i u skladu sa važećim zakonodavstvom, kojim se uređuju imovinska pitanja. Ministarstvo ima prioritet da kupi kulturno nasleđe po tržišnoj ceni, koja će biti procenjena od strane nezavisne komisije koju formira Savet tzv Kosova za kulturno nasleđe - piše u članu 4 tačka 21 Zakona o kulturnom nasleđu.

KOHA je zatražila informacije od Ministarstva kulture u vezi sa prodajom Starog Hamama u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, MKRS nije odgovorilo.

Jedan visoki zvaničnik pri instituciji za zaštitu kulturnog nasleđa je rekao da bi u ovom slučaju Ministarstvo kulture trebalo da kupi imovinu.

- Hamam u Kosovskoj Mitrovici je poseban i po arhitekturi. To je jedini slučaj koji ima privatnog vlasnika, dok su ostali, većinom, u vlasništvu Islamske zajednice Kosova. Ovaj spomenik mogao bi da služi kao prostor za različite namene. Osim toga, generiše prihod - rekao je ovaj neimenovani zvaničnik, aludirajući na kiriju restorana koji se nalazi u aneksu spomenika.

Suvlasnik spomenika, Afrim Beriša, potvrdio je da je imovina stavljena na prodaju. Izrazio je spremnost da razgovara sa KOHOM, ali je rekao da, zbog trenutnih okolnosti, razgovor može biti obavljen neki drugi dan.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>