• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Borba za jedne od najuticajnijih britanskih novina, Arapi ispali iz igre: Ovaj čovek preti da postane vlasnik

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponude se daju danas do ponoći

  • 0
Sunday Telegraph i Daily Telegraph Foto: Shutterstock

Vlasnik politički desničarskog New York Sun-a pokazao se kao favorit za kupovinu Daily i Sunday Telegrapha, pre roka za podnošenje ponuda danas u ponoć.

Iako zakasnelog učesnika na aukciji, ponudu Dovida Efunea, rođenog u Britaniji, nekoliko strana smatra potencijalnim novim favoritom.

Smatra se da je u stanju da ponudi konkurentnu ponudu od oko 550 miliona funti, a da ne privuče političke i regulatorne primedbe zbog kojih je vlada blokirala ponudu koju je podržala vladajuća porodica od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Gospodin Efune je jedan od samo dva ponuđača koji su prisustvovali prezentacijama višeg menadžmenta u Telegrafu.

Oni su u velikoj meri pozdravili mogućnost njegovog vlasništva, priznajući da „nijedan od ponuđača nije savršen“.

Ako ponuda bude uspešna, mogla bi da obezbedi vezu između Telegrafa i njegovog bivšeg vlasnika Konrada Bleka.

Lord Blek, koji je redovni saradnik Nev York Sun-a, osuđen je za prevaru i ometanje pravde 2007. godine i osuđen na više od tri godine, ali ga je Donald Tramp pomilovao 2019. godine kada je bio predsednik SAD.

Postoji nekoliko drugih ponuđača koji su i dalje u potrazi za jednim od najuticajnijih i najprofitabilnijih dnevnih novina u Britaniji i njegovom nedeljnom sestrinskom publikacijom.

Tajkun hedž fondova ser Pol Maršal nedavno je kupio Spectator za 100 miliona funti i imenovao bivšeg konzervativnog ministra Majkla Gouva za novog urednika.

Podržani sredstvima kolege šefa hedž fonda Kena Grifina, neki su spekulisali da Sir Pol želi da doprinese rastućoj desničarskoj medijskoj imperiji koja uključuje GB News.

Međutim, izvori bliski dogovoru sugerišu da ponuda možda gubi zamah.

National World, koji poseduje regionalne naslove, uključujući Scotsman i Yorkshire Post, takođe je u toku, a njegov vlasnik Dejvid Montgomeri bio je drugi ponuđač koji je prisustvovao prezentaciji sadašnjeg rukovodstva Telegrafa.

Smatra se da je lord Rotermer, kontrolni akcionar Dejli Mejla, osvežio interesovanje za aukciju pošto je prethodno otišao navodeći neizbežne prigovore regulatora i nove laburističke vlade.

Smatra se da bivši kancelar Nadim Zahavi, koji je blizak bivšim vlasnicima Telegrafa, porodici Barkli, takođe pokušava da prikupi novac na Bliskom istoku za finansiranje ponude.

Vesti UK Ruperta Mardoka su pokazale rano interesovanje, ali se više ne smatraju ponuđačem, pošto su bile više zainteresovane za Spectator.

Izvori bliski dogovoru kažu da postoje i drugi potencijalni ponuđači koji bi se mogli pojaviti kako se bliži rok.

Telegraf je ponovo u prodaji nakon što je propao drski pokušaj koji je podržao Redbird IMI, koje je u velikoj meri finansirao vlasnik Mančester sitija Šeik Mansur, da preuzme vlasništvo nad Telegrafom i Spectatorom otplatom dugova prethodnog vlasnika.

Na kandidaturu je stavila veto prethodna konzervativna vlada, koja se protivila ideji da strana država ima većinsko vlasništvo nad politički uticajnim britanskim novinama i časopisima.

Naslovi kao što su Telegraph i Spectator se ne pojavljuju često u prodaji i smatraju se „trofejnom imovinom“.

Imovina poput ove ima prestiž i uticaj, što znači da ima višu cenu nego što samo njihov finansijski učinak može da opravda.

Redbird IMI je efektivno platio 600 miliona funti za naslove Telegraph i Spectator, a mnogi su mislili da su preplatili.

Međutim, ser Pol Maršal je platio 100 miliona funti samo za Spectator uprkos činjenici da ostvaruje samo oko 2 miliona funti profita godišnje.

Ta procena je podstakla optimizam u Redbird IMI da će Telegraf, koji ostvaruje profit od preko 40 miliona funti, doneti „severno od 500 miliona funti“.

Ako je tako, ponuđači iz Zaliva će moći da odu od pokušaja napada bez štete po svoje novčanike ili dostojanstvo.

Očekuje se da će proći nekoliko nedelja ili čak meseci da se vlasništvo reši pošto se otklone razne pravne i regulatorne prepreke.

(Telegraf Biznis)

Video: Održano Alumni gala veče FON-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>