• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čovek gradio kuću na obali, pa otpad bacao direktno u more: Meštani poludeli, a zbog kazne će "pozeleneti"

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je snimljeno iz vazduha

  • 0
Hrvatska more Split Foto: Shutterstock

U Bratuši, delu Baške Vode na Makarskoj rivijeri, gradi se kuća uz more, a građevinari odvoze otpad na plažu i istresaju ga direktno u more, piše Morski.hr.

- Nemac je to, sva zemlja za temelje ide u more, odnosno u deo Krvavice. Ovo će poubijati mali broj preživelih morskih organizama - kaže lokalni svedok.

Sve je snimljeno iz vazduha, a kamera prati građevinare od ukrcaja otpada do njihovog iskrcavanja u more. Kuću grade Nemci, a obavezne table o radovima nema.

- Nema table o radovima, pa sam u katastru našao podatke i slikao kamion koji odvozi zemlju. Jedan momak iz Bratuše se juče izvikao na njih, rekli su mu da odvajaju zemlju i kamen i da samo kamen ide u more. Vidi se iz videa koliko je to istina. Inače, protiv ovih Nemaca nemam ništa, super su, ali koliko god mi je neko drag, ne terorišem ovakve radove, pogotovo kad je more u pitanju - kaže jedan meštanin.

Morski.hr je pokušao da kontaktira komunalno-pomorskog policajca u Baškoj Vodi, ipak, rekli su im da je na terenu. O slučaju su upit poslali i Ministarstvu mora, jer novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje odgovornost lokalne uprave i samouprave, kao i odgovorne osobe u opštini ukoliko propuste da sankcionišu devastaciju pomorskog dobra.

Nakon nekog vremena, reagovali su iz Opštine i potvrdili da će počinitelji biti kažnjeni.

- Radili su protuzakonito i trebaju biti kažnjeni. To što rade, nije u redu. Pokrenuli smo upravni postupak, izdavanje rešenja o uklanjanju i biće napisane novčane kazne u okviru mogućnosti pomorskog redara. Pomorski redar može izreći kaznu do 1300 evra, a sve to kasnije prosledi inspektorima pomorskog dobra - kažu iz Opštine, dok Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje kaznu 100 puta višu za ovakva nedela.

Naime, članak 197. propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu do 130.000,00 evra kazniti pravna osoba koja bez pravne osnove nasipava more protivno odredbama ovog Zakona.

Ipak, predstavnici Opštine u Baškoj Vodi su ipak odlučili da poštuju Zakon, jer isti članak propisuje da će ako jedinica lokalne samouprave ne postupi u skladu sa zakonom, biti kažnjena sa istih tih 130.000 evra. Članak kaže:

- Jedinice lokalne samouprave dužne su da prijave nadležnoj lučkoj policiji i inspekciji, građevine koje se odmah moraju ukloniti iz prostora, a u svrhu preduzimanja daljnjih potrebnih radnji iz njihove nadležnosti. U slučaju nepostupanja, jedinice lokalne samouprave odgovaraju za prekršaj.

Ne samo da bi opština bila kažnjena, već i načelnik, odnosno pomorski redar, kaznom do 6.000 evra, piše Morski.hr.

(Telegraf Biznis)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>