• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Najlepši grad u Evropi u koji niko ne ide": Krase ga patuljci, niske cene i reke, ali ga mnogi zaobilaze

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putovanja sa Robertom Dacešinom uvek su slikovita

  • 0
Vroclav, Poljska Foto: Pixabay/lino9999

"Tražite li neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, sa prelepom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i mnoštvom stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno", otkriva Robert Dacešin u svom videu o poljskom gradu Vroclavu.

Putovanja sa Robertom Dacešinom uvek su slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja, a ovoga puta nas vodi u, kako kaže, "najlepši evropski grad u koji niko ne ide".

- Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sigurno jedan od najlepših - kaže Robert o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često prolazi ispod radara.

Najlepše iznenađenje

- Ako volite da putujete, verujem da imate određene destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio, a želeo bih da ih posetim, to su Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, kao i još neke. Ali iskreno, najviše volim kada bez nekog posebnog plana i spletom životnih okolnosti završim na nekom mestu o kojem ne znam mnogo, a ispostavi se da je to jedno od najlepših mesta koje ćete ikada videti - rekao je on.

Baš mu se dogodilo u Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj.

- Iako sam ranije čuo od prijatelja iz Bratislave koliko je grad lep, tek kada dođete ovde, uverite se u to. Dakle, ako tražite ne toliko poznatu, a ipak neverovatnu destinaciju, sa prelepom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i mnoštvom zanimljivosti, ovo je mesto savršeno - kaže Robert, a u njegovom videu možete videti predivne kadrove ovog grada, kao i saznati mnoge zanimljivosti.

Omiljeni "Poljak"

Vroclav ima čak 12 reka, 21 ostrvo i više od 300 mostova, a zbog prijatne klime i povoljnih cena važi za jedan od najomiljenijih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire. Stari grad je jedan od najlepših u Evropi, a Robert nas vodi od lepe gradske većnice s neobičnim satom do katedrale s koje se pruža predivan pogled na grad. Tokom šetnje gradom, možete videti stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koje podsećaju na neka prošla vremena.

- Patuljci su nas zasmejavali u teškim vremenima i to je bila cela ideja: prikazati apsurdnost situacije i podstaći ljude da prestanu da se boje - izjavio je poljski novinar Arkadijuš Forster za BBC.

Naime, tridesetak ovih skulptura postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo sa jednom kao spomenikom Narandžastoj alternativi - antikomunističkom pokretu nastalom 1980-ih godina, prenosi Punkufer.

(Telegraf Biznis)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>