• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz ovog "mrtvog grada" turisti beže glavom bez obzira: "Toliko je jezivo, ovo nas je ubijalo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ni traga gradskoj vrevi, gradom vlada sablasna tišina

  • 0
Forest Siti, Malezija Foto: Shutterstock

U planovima investitora, Forest Siti je trebalo da bude futuristički urbani centar u Johoru. U planovima,predstavljenim 2016. godine, grad je trebalo da postane dom za 700.000 stanovnika.

Danas u Forest Sitiju živi oko 9.000 ljudi. Ni traga gradskoj vrevi, gradom vlada sablasna tišina. Nakon početka gradnje, stvari su krenule nizbrdo. Delimično zbog promena na kineskom tržištu kapitala, odakle je trebalo da stigne većina od planiranih 100 milijardi dolara za razvoj grada, a delimično zbog promena u malezijskom zakonodavstvu, novac je prestao da pristiže, a gradnja je stala.

Nedavno je Forest Siti posetio i YouTuber Ben Moris, čiji video pokazuje u kakvom je stanju grad koji je trebalo da postane malezijski dragulj. Preskupi za domaće kupce, a neisplativi za kineske investitore, stanovi i poslovni prostori zjape prazni, dok se beton novogradnji polako prekriva bujnom vegetacijom.

U svom videu, Moris objašnjava situaciju:

- Pretpostavlja se da su razvoj i gradnja stali iz više razloga. Ovaj grad je izgrađen da zadovolji kinesko tržište, kako bi se tamošnji kupci odlučili za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Ali bivši premijer Malezije uveo je vizna ograničenja za kineske kupce, kako Forest Siti ne bi postao grad izgrađen samo za strance.

Moris je jedan od onih koji su u ovom gradu duhova proveli dan-dva, ali mnogi su tamo trebalo da žive i rade, pa su nakon nekog vremena pobegli.

Jedan IT radnik priznao je da nije mogao da izdrži duže od šest meseci:

- Jeziv je osećaj živeti na tom mestu, tišina je ubijala. Na kraju sam bukvalno pobegao, naježim se od same pomisli da se vratim tamo, prenosi Jutarnji.

(Telegraf Biznis)

Video: Prvi let Er Srbije za Guangdžou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>