• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić na svečanoj ceremoniji povodom uspostavljanja leta do Guangdžoua

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je čestitao godišnjicu i poručio da Srbija kao prijatelj Kine slavi zajedno sa njom

  • 0
Prince aviation, otvaranje hangara, Veselin Jevrosimović i Goran Vesić Foto: Mileta Mirčetić

Na međunarodnom aerodromu u Guangdžou danas je organizovana svečana ceremonija povodom uspostavljanja leta između Beograda i tog grada na jugu Kine, a na kojoj je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je predvodio delegaciju Vlade Srbije podsetio da su Kina i Srbija iskreni prijatelji i da između njih vlada čelično prijateljstvo koje su uspostavili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping.

- Upravo zato doneli smo odluku da naša druga linija koju imamo sa Kinom bude naš dar vašoj proslavi 75 godina nezavisnosti i slobode - rekao je Vesić.

On je čestitao godišnjicu i poručio da Srbija kao prijatelj Kine slavi zajedno sa njom.

- Prijatljestvo Kine i Srbije ogleda se na svakom polju, osim što imamo političku saglasnost oko najvažnijih pitanja, naša ekonomska saradnja je u porastu. Kina je najveći investitor u Srbiji sa preko šest milijardi evra u poslednjih 14 godina. Kina drugi partner u trgovini robama sa 8,6 odsto udela u ukupnoj trgovini I drugi partner kada je u pitanju uvoz roba 12, 2 odsto kompletnog uvoza dolazi iz Kine - rekao je Vesić.

On je podsetio da je 1. jula stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i izrazio očekivanje da će privrednici od toga imati koristi.

- Mi nismo slučajno izabrali ovu provinciju i aerodrome za naš drugi let. Vi ste najbogatija provincija u Kini i najviše kineskih turista koji putuju u svet dolaze iz ove provincije. Pre 10 godina u Srbiju je dolazilo između 5.000 i 10.000 turista iz Kine godišnje, ove godine očekujemo izemđu 145.000 i 155.000 turista - rekao je Vesić.

Precizirao je da će Er Srbija leteti dva puta nedeljno, kao i kineska kompanija, odnosno da će se četiri puta sedmično leteti ka Guangdžou.

- Mi nećemo tu statu, u narednim mesecima ćemo otvoriti i liniju između Beograda i Šangaja - najavio je ministar.

Prvi avion erbas 330, sa likom Mihajla Pupina, poleteo je noćas u 00.30 časova i posle 12 sati leta stigao u Guangžou.

U avionu je bila delegacija Vlade Srbije, novinarske ekipe, ali i putnici koji su dobili sertifikat povodom prvog leta koji je organizovan ka ovoj destinaciji.

Na ceremoniji je pročitano i pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je čestitao kineskim prijateljima veliki jubilej, koji se obeležava 1. oktobra, 75.godišnjicu osnivanja Kine.

- Godišnjica koja se navršava sutra nije obična godišnjica već kada Kina obeležava 75 godina neverovatne transformacije, nade i vitalnosti. Od značajnog ekonomskog uspona do širenja globalnog uticaja, put Kine je bio put vizije o upornosti - naveo je predsednik.

Vučić je, kako je navdeno, rekao da je ponosan što je Srbija mogla da svedoči usponu tako velike nacije koju smatra iskrenim partnerom i prijateljem.

On je naveo da odnosi sa Kinom nisu samo diplomatski već se zasnivaju na uzajamnom poverenju i zajedničkim vrednostima.

- Naši duboki i čvrsti odnosi prevazilaze uobičajene veze i saradnju podržavajući duboko razumevanje naših naroda - naveo je, između ostalog, Vučić.

Pored ministra Vesića u delegaciji je i ministar turizma i omladine Husein Memić, a tokom dvodnevnog boravka ministri će se sastati sa predstavnicima kompanija Čajna relvej internešnal i Huavei.

Vesić je već pri dolasku na aerodrome u Guangdžou razgovarao sa zamenikom direktora Kancelraije za spoljne poslove vlade provincije Guandong.

Na svečanoj ceremoniji dočeka prvog aviona Er Srbije, na aerodormu u Guangdžou je priređen i bogat kulturni program.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prvi let Er Srbije za Guangdžou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>