• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Novi direktan let za još čvršće veze, Kina i Srbija iskreni prijatelji

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Vesić je istakao da nije slučajno izabrana provincija Guangdžo za drugi direktan let iz Srbije prema Kini, posle Tjenđina

  • 0
Prvi avion Er Srbije koji je poleteo za Guangdžou Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji predvodi delegaciju Srbije u poseti Kini, a koja je danas prvim direktnim letom između Beograda i grada Gvangdžou doputovala u tu zemlju, poručio je da Kinu i Srbiju vezuje čelično prijateljstvo, a da je nova avio-linija samo potvrda jakih veza dve zemlje.

Na ceremoniji povodom sletanja aviona iz Beogradа, Vesić je zahvalio na toploj dobrodošlici koju je delegacija iz Srbije danas doživela u Guangdžou.

- Kina i Srbija su iskreni prijatelji i između naših zemalja vlada čelično prijateljstvo koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping. Upravo zato smo i doneli odluku da naša druga direktna avio-linija ka Kini bude naš doprinos vašoj proslavi dana nezavisnosti i slobode. Čestitam vam Dan državnosti, a mi, kao vaši prijatelji slavimo sa vama - istakao je Vesić.

Ukazao je da se prijateljstvo Srbije i Kine ogleda na svim poljima, jer dve zemlje imaju političku saglasnost oko najvažnijih pitanja, dok ekonomska saradnja raste.

Istakao je da je Kina najveći investitor u Srbiji sa više od šest milijardi evra investicija u poslednjih 14 godina. Kina je, istovremeno, drugi trgovinski partner Srbije sa 8,6 odsto udela u ukupnoj trgovini, ali i drugi partner kada je u pitanju uvoz robe, budući da 12,2 odsto kompletnog uvoza u Srbiju dolazi upravo iz Kine, dodao je Vesić.

Podsetio je da je 1. jula ove godine stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, od kojeg bi privrednici obe zemlje trebalo da imaju koristi.

Ministar Vesić je istakao da nije slučajno izabrana provincija Guangdžo za drugi direktan let iz Srbije prema Kini, posle Tjenđina.

- Ovo je najbogatija provincija u Kini i najviše turista koji putuju svetom dolaze upravo iz ove provincije. Pre 10 godina u Srbiju je dolazilo između 5.000 i 10.000 kineskih turista godišnje. Ove godine mi očekujemo između 145.000 i 155.000 turista u našoj zemlji. Sigurni smo da će i uspostavljanje ove linije doprineti da još više ljudi, upravo iz ove provincije poseti Srbiju - rekao je Vesić i pozvao građane Kine da posete Srbiju.

Zahvalio je kompanijama Er Srbija i "China Souther Airlines, koje će leteti po dva puta nedeljko između dva grada.

- To znači da ćemo imati četiri leta nedeljno između Beograda i ovog lepog grada. Nećemo tu stati, u narednim mesecima otvorićemo još jednu direktnu liniju ka Kini, između Beograda i Šangaja. Pozivam vas da posetite Srbiju i sami se uverite da smo zemlja koja je otvorena prema građanima Kine i kineskom kapitalu. Doći ćete među prijatelje - poručio je ministar Vesić.

Istakao je i da Srbija i Kina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pedesetih godina prošlog veka, nikada nisu imale nijedno otvoreno pitanje, niti jedan problem.

- Učili smo istoriju jedni drugih i tako je to prijateljstvo skovano. Danas, u 21.veku, za naše interese borimo se snagom ekonomija i razvojem i zato nam je partner poput Kine dragocen. Verujem da će se u budućnosti vaš grad zbratimiti sa nekim gradom u Srbiji, da će se saradnja nastaviti i u drugim oblastima i nivoima - rekao je ministar Vesić.

Prvi avion Er Srbije koji je poleteo za Guangdžou iz Beograda oko pola sata posle ponići, sleteo je u taj kineski grad oko 18.30 sati po lokalnom vremenu.

Putnici do Guangdžoa će putovati avionom Erbas 330 sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi, a putnicima je na raspolaganju i sistem zabave u avionu na svakom sedištu.

Guangdžou je važno međunarodno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedni glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guandong-Hongkong-Makao.

(Telegraf Biznis)

Video: Prvi let Er Srbije za Guangdžou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>