• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

HIljade lučkih radnika širom SAD stupilo u štrajk: "Mašine ne hrane porodice"

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obustava rada preti da ugrozi nacionalni lanac snabdevanja u SAD

  • 0
Lučki radnici štrajkuju Foto: Tanjug/AP

Američki lučki radnici na Istočnoj obali SAD i kod Meksičkog zaliva, odnosno od obala savezne države Mejn do Teksasa, stupili su danas u štrajk koji može da ugrozi trgovinu i nanese značajnu ekonomsku štetu ako potraje duže vreme.

Sindikat lučkih radnika ILA, koji ima između 50.000 i 85.000 članova, nije uspeo da se dogovori sa Pomorskom alijansom Sjedinjenih Država (USMX) oko uslova novog ugovora i nakon kraha pregovora je ispunio svoju pretnju da će započeti sa obustavom rada u 14 američkih luka, prenosi CNBC.

Lučki radnici štrajkuju Foto: Tanjug/AP

Si-Bi-Es (CBS) ističe da je ovo prvi sindikalni štrajk od 1970-ih.

Pomenute organizacije se ne slažu po pitanju rasta plata i automatizacije rada.

Pomorska alijansa Sjedinjenih Država je pred izbijanje štrajka ponudila rast plata radnika za skoro 50 odsto u narednih šest godina, ali je ILA odbila ovaj predlog i odlučila se za proteste, navodi američka medijska kuća pozivajući se na anonimni upućeni izvor.

Lučki radnici štrajkuju Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci za lanac snabdevanja kažu da potrošači neće odmah osetiti posledice štrajka, pošto većina prodavaca skladišti robu i zahtveva isporuke dosta unapred.

Ako protesti, međutim, potraju duže od nekoliko nedelja, obustava rada bi značajno ugrozile nacionalni lanac snabdevanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lučki radnici štrajkuju Foto: Tanjug/AP

Organizacija Konferens bord (The Conference Board) procenjuje da bi štrajk lučkih radnika u trajanju od nedelju dana mogao da nanese štetu od 3,78 milijardi dolara i prouzrokuje usporavanje celog lanca snabdevanja do sredine novembra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>